Agressieve Afghaan uit Diksmuide staat terecht voor 11 feiten, maar werd al geïnterneerd

© (Foto JH)
Redactie KW

Een 22-jarige Afghaanse man, een erkend asielzoeker die in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) in Diksmuide verbleef, stond voor de strafrechter in Veurne voor een waslijst van 11 feiten. Hij bracht vernielingen aan in het LOI, bedreigde personeel van het OCMW in Houthulst, sloeg minderjarigen aan het station van Roeselare en uitte verwensingen bij de politie.

De 22-jarige A.S. verblijft sinds 2016 in ons land. Hij zat drie jaar in een asielcentrum in Brussel en daarna nog een jaar in Verviers. Sinds hij een verblijfskaart heeft verbleef hij in het LOI van Diksmuide. Daar zorgde A.S. met de regelmaat van de klok voor problemen. Op 2 februari werd hij opgepakt omdat hij de boel op stelten zette en oproep om de coronamaatregelen niet na te leven. Anderhalve week later verbrijzelde hij in het LOI een glazen deur. De maatschappelijke assistenten van het OCMW van Houthulst werden regelmatig bedreigd omdat hij geen geld kreeg om cannabis te kopen. Op 14 april sloeg hij uiteindelijk twee meisjes van 16 en 17 aan het station van Roeselare en kreeg ook een omstaander een tik. De man probeerde er ook een boombox te stelen. Daarna werd hij eindelijk aangehouden.

“Lid van Taliban, IS & Al-Qaeda”

“Tijdens de overbrenging naar de politie spuwde hij nog naar de agenten en uitte smaad”, sprak de procureur. “Hij zei lid te zijn van de Taliban, IS en Al-Qaeda, zei dat de politie joodse honden waren, hij hun vrouwen en moeders zou verkrachten en imiteerde het getik van een tijdbom. Voor 7 van de 11 feiten, waarbij de fysieke integriteit van personen in gevaar kwam, werd hij vorige week geïnterneerd. Voor de andere feiten vraag ik een bijkomende straf.” De advocaat van A.S. is niet akkoord. “Hij werd ontoerekeningsvatbaar verklaard voor álle 11 feiten, ook voor deze 4 nu. De deskundige oordeelde duidelijk dat hij een gestoord realiteitsbesef heeft. We vragen de vrijspraak. Deze man moet snel uit de gevangenis komen en een begeleiding krijgen”. De rechter oordeelt op 14 september. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier