Ardooienaar die ex-schoonvader in Torhout halfdood mepte met honkbalknuppel riskeert strenge straf

© (Foto AFr)
Redactie KW

Een 28-jarige Ardooienaar riskeert voor de Brugse rechtbank een zware straf voor poging tot moord op zijn ex-schoonvader in Torhout. In oktober vorig jaar drong Samuel C. ’s nachts de woning van Mike Verhaeghe binnen, takelde hem zwaar toe met een honkbalknuppel en probeerde hem vervolgens nog te wurgen en de keel over te snijden. “Ik voel me als iemand die vermoord is, maar het nog kan navertellen”, zucht het slachtoffer.

Het scenario van een horrorfilm. Zo kan je de feiten die Torhoutenaar Mike Verhaeghe (53) moest ondergaan nog het best omschrijven. Op 29 oktober beukte de ex-vriend van zijn oudste dochter, met wie hij al een paar jaar geen relatie meer had, ’s avonds de voordeur van zijn woning in de Klaproosstraat in. De brandweer kwam het gat dichten maar diezelfde nacht keerde Samuel C. terug. Op beelden van een bewakingscamera was te zien hoe de Ardooienaar rond 1 uur ‘s nachts zijn BMW voor de woning van de N-VA-politicus parkeerde en de ruiten van diens wagen verbrijzelde met een honkbalknuppel. Vervolgens beukte hij de voordeur een tweede keer in.

In de woning kwam Mike Verhaeghe wakker door het lawaai en verwittigde hij opnieuw de politie. “Het volgende moment kreeg hij enkele harde slagen van de honkbalknuppel op het hoofd”, pleitte Kris Vincke, de advocaat van Mike Verhaeghe. “Hij werd over het hele lichaam geschopt en geslagen, zijn keel werd dichtgeknepen en ten slotte probeerde de beklaagde hem ook nog de keel over te snijden met een keukenmes. Gelukkig kon hij dit met zijn handen afweren. De beklaagde liet mijn cliënt voor dood liggen en sloeg vervolgens de inboedel kort en klein.”

Garage

Als bij wonder bleef Verhaeghe bij bewustzijn en krabbelde hij – hevig bloedend aan het hoofd – terug recht. “Toen de beklaagde zag dat mijn cliënt nog leefde ontstond een kat- en muisspel”, ging Vincke verder. “Hij rende mijn cliënt met die knuppel achterna en schreeuwde herhaaldelijk ‘ik ga je vermoorden’. Het bloed van mijn cliënt verspreidde zich intussen over de ganse woning.” De leerkracht in het buitengewoon onderwijs kon zich uiteindelijk verschansen in de garage waarna de politie C. arresteerde in de woonkamer.

Volgens Vincke wordt Verhaeghe nog heel vaak wakker om alles in zijn woning te controleren. “Hij heeft nachtmerries waarbij hij die knuppel op hem af ziet komen. Zijn linkerbeen was er heel erg aan toe waardoor hij niet lang kan wandelen en hij kampt ook met pijnscheuten in het hoofd.” Verhaeghe dankte tijdens de zitting de politie en hulpdiensten. “Ik stop mijn mentale en fysieke leed zoveel mogelijk weg omdat ik niemand tot last wil zijn”, getuigde hij. “Ik voel mij als iemand die vermoord is maar het nog kan navertellen. Ik weet wel niet hoelang ik dit nog volhoud.”

Veroordelingen

Volgens het parket staat het vast dat C. het slachtoffer wou vermoorden. Hij verwees ook naar zijn strafregister dat zestien veroordelingen telt. C. kampte bovendien met een drugsprobleem en op het moment van de feiten stond hij onder voorwaarden wegens slagen aan een agent. Hiervoor kreeg hij intussen vijf maanden voorwaardelijk opgelegd. Voor de feiten op Mike Verhaeghe vroeg de procureur een strenge bestraffing, eventueel gekoppeld aan probatievoorwaarden.

De verdediging is evenwel van mening dat er geen sprake was van een oogmerk om te doden. “Hij wou het slachtoffer enkel een lesje leren”, pleitte meester Pieterjan Dens. “Mijn cliënt stelt dat zijn ex zwanger van hem was maar onder druk van haar vader een abortus deed. Hij wou dat hij dat toegaf, maar wou hem zeker niet doden. De honkbalknuppel was trouwens al na de eerste slag op de wagen gehalveerd en mijn cliënt stelt dat het slachtoffer eerst naar dat mes heeft gegrepen.” Meester Dens vroeg een voorwaardelijke straf voor zijn cliënt.

Volgens meester Vincke is het een leugen dat de ex van Samuel C. een abortus deed. “Ze is zelfs nooit zwanger van hem geweest”, stelde hij. C. drukte op het einde van de zitting zijn spijt uit. “Het gebeurde allemaal uit wrok en verdriet om dat kind”, stelde hij. De rechter doet uitspraak op 3 oktober. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.