40 maanden cel voor Franse homejackers die kompaan verloren bij crash na achtervolging

© (Foto LSi)
© (Foto LSi)
Redactie KW

De twee jonge Fransen die op 4 oktober vorig jaar in Kuurne een homejacking pleegden en daarna na een achtervolging op de Kortrijkse ring met hun auto crashten, zijn door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot elk 40 maanden celstraf. Hun derde kompaan overleed bij de crash maar was volgens hen het brein dat ook wist dat er bij het slachtoffer in een kluis minstens 50.000 euro te rapen viel. “Ik slaap ’s nachts niet meer”, aldus het 60-jarige slachtoffer.

Rond 10 uur ’s ochtends drongen Enzo F. (27) en Mounir B. (22) de woning van Conny V. langs de Harelbeeksestraat in Kuurne binnen. Ze waren op vraag van chauffeur Kamel S. (41) uit Rijsel meegegaan en stapten via de open zijdeur binnen bij de vrouw die als hobbykweekster rashondjes kweekt. Volgens S. was er in een kluis minstens 50.000 euro te rapen. “Ik zag plots de deur open gaan. De grootste met een witte trui stond in de deuropening”, vertelde het slachtoffer aan de rechter. “Ik dacht eerst dat mijn dochter een grap uithaalde maar toen ik de tweede zag, wist ik dat er iets niet pluis was. Ik probeerde via de achterdeur te vluchten maar werd vastgegrepen.”

Terwijl het trio de hele woning doorzocht, werd Conny V. met een koevoet geslagen en met de elektriciteitskabel van een broodrooster drie uur lang gekneveld. Onder bedreigingen moest ze de code van de kluis in de kelder vertellen. Toen dat niet lukte, trokken ze haar juwelen af en dreigden er mee haar tenen af te knippen. Omdat het maar niet lukte om de kluis uit de muur te krijgen, vertrok Kamel S. doodleuk om wat gereedschap in een doe-het-zelf zaak te gaan kopen en keerde daarna terug. Met dat materiaal lukte het hen wel om de kluis uit de muur te halen.

Toen het trio rond 13u met de kluis in de vluchtauto wilde stappen, stootten ze op een politiepatrouille. Een achtervolging van zo’n 2 kilometer eindigde in een botsing op de Kortrijkse ring. Kamel S. zat achter het stuur en overleefde de klap niet. Hij stierf omdat de gestolen, zware kluis tegen zijn hoofd vloog. De man bleek afkomstig van Rijsel en was op pad met een Peugeot die de nacht voordien in Frankrijk was gestolen. Zijn twee kompanen konden na de botsing opgepakt worden en zitten tot vandaag nog altijd in de cel.

Slachtoffer Conny V. kampt 8 maanden later nog altijd met de naweeën van de drieste homejacking. “Ik kan het maar niet verwerken”, klonk het. “Op elke deur zit nu een alarm. Ik wil zo snel mogelijk verhuizen.”

Aanvankelijk ontkenden Enzo F. en Mounir B. hun betrokkenheid, ondanks hun aanwezigheid in het gecrashte voertuig. Later legden ze toch bekentenissen af. “Ik raakte in paniek toen ik zag dat de bewoonster thuis was”, aldus F. “Er was me 3.000 euro beloofd. Na mijn vrijlating wil ik een normaal leven leiden.” In Frankrijk liep hij eerder al een celstraf van 3 jaar op. Mounir B. deed naar eigen zeggen mee omdat hij en zijn familie werden bedreigd omdat ze nog schulden af te lossen hadden aan louche figuren uit hun Parijse wijk. “Ik heb spijt en weet dat wat ik deed afschuwelijk was”, sloeg hij mea culpa. “Ik hoop dat het slachtoffer me op een dag kan vergeven. Ik had het nooit mogen doen maar deed het uit angst. Er was me geen geld beloofd maar mijn schulden zouden definitief afgelost zijn.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier