18 maanden cel voor Bruggeling na bijna fatale wurging ex-vriendin na romance op de werkvloer

© Getty Images/EyeEm
© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een 42-jarige man uit Brugge is door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot een celstraf van 38 maanden, waarvan 18 maanden effectief, omdat hij zijn ex-vriendin wurgde. Hij zit al 5 maanden in voorhechtenis in de gevangenis en moet zich na zijn vrijlating onder meer aan een contactverbod met het slachtoffer houden.

De Bruggeling leerde de vrouw op de werkvloer in Izegem kennen. De relatie hield zo’n 18 maanden stand maar moest geheim gehouden worden. In november 2020 kwam er een einde aan, maar dat kon Tom V. moeilijk verkroppen. Hij verdacht er zijn ex van een nieuwe relatie te hebben.

Aan dood ontsnapt

Op 24 januari zakte hij naar haar woning in de Achiel Lauwersstraat in Roeselare af en drong er binnen. “Hij greep haar meteen bij de keel, duwde haar op de grond en ging op haar zitten, tot ze zelfs het bewustzijn al verloor”, schetste de openbare aanklager. “Ze is op het nippertje aan de dood ontsnapt. De buurvrouw kwam op haar luid geschreeuw af. Mogelijk redde de deurbel haar leven.”

Ik ben mezelf verloren omdat ik vermoedde dat ze mij bedroog

Tom V. vloog meteen de cel in en verblijft er vandaag nog altijd. Volgens de gerechtspsychiater is hij bezitterig, jaloers en narcistisch. “Ik heb nog altijd veel spijt”, aldus de man. “Ik verloor de controle. Ik nam op het werk te veel hooi op mijn vork en ben mezelf verloren omdat ik vermoedde dat ze mij bedroog. Ik wilde er over praten maar zij niet. Ze bleef maar ontkennen dat ze een andere relatie had. Ik nam haar in een wurggreep, maar stond er niet bij stil wat ik aan het doen was. Ik ben enorm opgelucht dat ze het heeft overleefd.”

Leren grenzen bewaken

“Het was nooit zijn intentie om haar om het leven te brengen”, aldus zijn advocaat Filip De Reuse. “Hij snapt niet hoe het zover is kunnen komen. Hij kwam nog nooit met het gerecht in aanraking. Hij had haar kunnen doden maar is gestopt. Niet door de deurbel maar omdat hij zelf de wurggreep heeft gelost. Hij kon zijn ex niet loslaten en was gefocust op haar gsm en seksueel getinte sms’jes die ze met een andere man stuurde. Hij zal in de toekomst moeten leren zijn grenzen te bewaken. Dit zijn ernstige maar eenmalige feiten.” De rechter oordeelde dat V. inderdaad niet de bedoeling had de vrouw te doden en herkwalificeerde de feiten van poging doodslag naar opzettelijke slagen en verwondingen.

Kinderen in shock

Het slachtoffer heeft het nog altijd erg lastig met wat zich heeft afgespeeld. “Ze is bang voor wat er zal gebeuren als hij vrij komt”, aldus haar advocate Inge Vanderhaeghe. “Haar twee kinderen kwamen door het lawaai ook naar beneden en waren erg onder de indruk. Ze is nog altijd niet terug aan de slag.” De rechter kende haar een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro toe. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier