Gewapende overval in Oostende, dader opgepakt

Philippe Peeters is bewakingsagent bij het leger en kon de dader vatten nog voor de politie ter plaatse was. © (Foto JR)
Redactie KW

In de Gistelsesteenweg in Oostende werd vrijdagmiddag krantenwinkel Nancy & Co overvallen. De man kwam de winkel binnen met een bivakmuts, gewapend met een mes.

Onder bedreiging van dat mes eiste hij van de uitbater van de winkel de inhoud van de kassa. “Dat was wel even buiten de uitbater gerekend. “Mijn vrouw was achteraan in een andere ruimte, ook ik was daar”, vertelt Philippe Peeters, die nog onder de indruk is van de feiten. “Toen ik de bel hoorde, begaf ik me meteen naar de winkel.”

Daar kwam Philippe oog in oog te staan met de overvaller. “Hij sprong meteen over de toonbank en riep me toe, onder bedreiging van dat mes, dat ik de kassa moest open maken. Nu moet je weten dat ik bewakingsagent ben bij het leger waardoor ik dezelfde opleiding kreeg als politieagenten. In een reactie heb ik de man vastgepakt en tegen de grond gewerkt. Daarop heb ik hem met strips geboeid. Ondertussen had mijn vrouw de politie al gebeld. In de winkel hebben wij ook een stil alarm, die had ik ook al ingedrukt.”

De politie kwam massaal ter plaatse en kon de man inrekenen dankzij het optreden van Philippe. “Op zo’n momenten denk je niet na en doe je gewoon wat je tijdens je opleiding geleerd hebt. Mijn zuurverdiend geld afgeven, dat zou ik nooit doen. Ik ben al blij dat mijn vrouw niet alleen in de winkel was, want wie weet wat was er dan gebeurd. Sowieso zou ze waarschijnlijk het geld gegeven hebben, maar voor hetzelfde geld haalt die gast toch uit met dat mes. Het is allemaal snel gebeurd. Of ik de man kende? Ik heb hem even zien staan aan de combi, maar ken hem niet. Zelf had ik zijn bivakmuts niet afgetrokken omdat ik van de opleiding weet dat we dat zelf best niet doen. Wat dan kan de man zelf nog klacht indienen. De man heeft gegokt en verkeerd gegokt.”

Een maand geleden werd ook de bakkerij aan de overkant overvallen. “Misschien hebben beide feiten wel met elkaar te maken. De politie zou het verder onderzoeken. De man is zeker een Oostendenaar, want hij sprak me aan in Oostends dialect. Hij moet dus uit de buurt komen. Mijn vrouw is wat zwaarder onder de indruk. Nu heb ik het geluk dat vandaag eigenlijk mijn laatste dag is bij het leger. Vanaf morgen ben ik met pensioen en ben ik hier elke dag. Hij komt dus best niet meer terug.”

(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier