Rond 11 uur liep bij de politiezone Vlas een melding binnen van een verdacht persoon. De man verschanste zich een woning aan het Volksplein. Omdat de politie te horen kreeg dat hij gewapend was, besloot die versterking in te roepen van de speciale eenheden van de federale politie. De hele buurt werd afgezet.

Na onderhandelingen van meer dan twee uur lang, besloten de speciale eenheden van de politie om tussen te komen. Ze gooiden twee stungranaten, die een felle flits en luide knal geven, naar binnen. Op het gelijkvloers troffen ze een verwarde man aan.

Volgens buurtbewoners was de man al dagen de buurt aan het terroriseren. "Zo stond hij te zwaaien met messen en een bijl", zegt buurtbewoner JC, die de politie verwittigde. "En een keer liep hij over het terras van een buurtwoning met messen in zijn hand. Ook heeft zich overgoten met benzine en dreigde hij de buurt in brand te steken."

De man werd geboeid afgevoerd., CLL
De man werd geboeid afgevoerd. © CLL

Volgens andere bronnen had hij een gasfles bij zich en dreigde hij ermee om de boel te laten ontploffen. Dat werd echter nog niet bevestigd.

"De man vormt een gevaar voor zichzelf en gedroeg zich als een gevaar voor de omwonenden", bevestigde eerder al politiewoordvoerder Thomas Datavernier. Het zou gaan om een Pool die al een paar dagen in het pand verblijft.

Buurtbewoners reageren opgelucht

De buurt haalt ondertussen opgelucht adem, want ook daar zorgde de man voor heel wat overlast. "Geen idee waar hij vandaan komt, maar dat hij hier was zal zo ongeveer iedereen geweten hebben." Vincent Bousse, zaakvoerder van Frituur 't Volksplein, had al meerdere aanvaringen met de man in kwestie. "Zo'n zeven dagen geleden verscheen hij voor het eerst in het straatbeeld", verzucht hij.

"Hij reed hier rond met de fiets of liep over het plein met een bal in de handen. Hij viel constant mijn klanten lastig en wie buiten stond te wachten, een gevolg van de coronamaatregelen, kreeg sowieso met die mens te kampen. Hij reed mensen aan met de fiets of schopte zijn bal tegen hen aan. Vooral jonge meisjes waren een erg gegeerde prooi voor die kerel. Van zodra hier meisjes of vrouwen verschenen, mocht je er prat op gaan dat hij ook aanwezig zou zijn. Uiteindelijk ben ik zelf op hem afgestapt om te vragen wat zijn probleem eigenlijk was. Zijn reactie bezorgde me koude rillingen: hij ging me vermoorden als ik me bleef bemoeien met zijn zaken. Ik ben zonder twijfel niet de enige van het plein die blij is dat hij uit het straatbeeld is verdwenen, maar ik smeek de stad om hier camera's te installeren. Het pand waar hij verbleef is een notoir drugspand en dit gaat ooit erg fout aflopen. Hier moet meteen worden ingegrepen."

De man verschijnt zaterdag voor de onderzoeksrechter voor inbreuken op de wapenwetgeving, bedreigingen en belaging.

(Annelies Nollet/Christophe Lefebvre)

Rond 11 uur liep bij de politiezone Vlas een melding binnen van een verdacht persoon. De man verschanste zich een woning aan het Volksplein. Omdat de politie te horen kreeg dat hij gewapend was, besloot die versterking in te roepen van de speciale eenheden van de federale politie. De hele buurt werd afgezet. Na onderhandelingen van meer dan twee uur lang, besloten de speciale eenheden van de politie om tussen te komen. Ze gooiden twee stungranaten, die een felle flits en luide knal geven, naar binnen. Op het gelijkvloers troffen ze een verwarde man aan. Volgens buurtbewoners was de man al dagen de buurt aan het terroriseren. "Zo stond hij te zwaaien met messen en een bijl", zegt buurtbewoner JC, die de politie verwittigde. "En een keer liep hij over het terras van een buurtwoning met messen in zijn hand. Ook heeft zich overgoten met benzine en dreigde hij de buurt in brand te steken."Volgens andere bronnen had hij een gasfles bij zich en dreigde hij ermee om de boel te laten ontploffen. Dat werd echter nog niet bevestigd."De man vormt een gevaar voor zichzelf en gedroeg zich als een gevaar voor de omwonenden", bevestigde eerder al politiewoordvoerder Thomas Datavernier. Het zou gaan om een Pool die al een paar dagen in het pand verblijft.De buurt haalt ondertussen opgelucht adem, want ook daar zorgde de man voor heel wat overlast. "Geen idee waar hij vandaan komt, maar dat hij hier was zal zo ongeveer iedereen geweten hebben." Vincent Bousse, zaakvoerder van Frituur 't Volksplein, had al meerdere aanvaringen met de man in kwestie. "Zo'n zeven dagen geleden verscheen hij voor het eerst in het straatbeeld", verzucht hij. "Hij reed hier rond met de fiets of liep over het plein met een bal in de handen. Hij viel constant mijn klanten lastig en wie buiten stond te wachten, een gevolg van de coronamaatregelen, kreeg sowieso met die mens te kampen. Hij reed mensen aan met de fiets of schopte zijn bal tegen hen aan. Vooral jonge meisjes waren een erg gegeerde prooi voor die kerel. Van zodra hier meisjes of vrouwen verschenen, mocht je er prat op gaan dat hij ook aanwezig zou zijn. Uiteindelijk ben ik zelf op hem afgestapt om te vragen wat zijn probleem eigenlijk was. Zijn reactie bezorgde me koude rillingen: hij ging me vermoorden als ik me bleef bemoeien met zijn zaken. Ik ben zonder twijfel niet de enige van het plein die blij is dat hij uit het straatbeeld is verdwenen, maar ik smeek de stad om hier camera's te installeren. Het pand waar hij verbleef is een notoir drugspand en dit gaat ooit erg fout aflopen. Hier moet meteen worden ingegrepen."De man verschijnt zaterdag voor de onderzoeksrechter voor inbreuken op de wapenwetgeving, bedreigingen en belaging.(Annelies Nollet/Christophe Lefebvre)