Verdachte aangehouden voor gijzeling in Brugse gevangenis

© BELGA/BRUNO FAHY
© BELGA/BRUNO FAHY

De Brugse onderzoeksrechter heeft een 29-jarige Kosovaar aangehouden voor de gijzeling in de Brugse gevangenis. Dat meldt het parket West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Een vrouwelijke cipier werd woensdag urenlang gegijzeld door een gedetineerde die 22 jaar cel uitzit voor moord.

De feiten deden zich rond 14.20 uur voor tijdens de wandeling . Zonder precieze aanleiding gijzelde en bedreigde Faton S. een cipier met een zelfgemaakt steekwapen. De gedetineerde vroeg om de vrijlating van zijn broer en zijn vader, die voor dezelfde moord in andere gevangenissen zitten. Voor zichzelf eiste hij een helikopter.

De speciale eenheden van de federale politie kwamen ter plaatse om de situatie te ontmijnen. Na uitgebreide onderhandelingen met de gijzelnemer kon kort voor 18 uur een einde gemaakt worden aan de gijzeling. De verdachte gaf zichzelf uiteindelijk over. De cipier, pas zes maanden in dienst, raakte bij de feiten niet gewond .

Bloedwraakmoord

Faton S. werd in oktober 2018 door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de zogenoemde bloedwraakmoord. Zijn vader en zijn broer kregen respectievelijk als opdrachtgever en als schutter 28 en 26 jaar cel.

Tijdens een aanslepende familievete werd de Kosovaar Nedjip Mustafa (39) in december 2013 doodgeschoten aan zijn woning in Sint-Niklaas. Daarnaast hangt Faton S. ook een celstraf boven het hoofd voor geweldplegingen tegen cipiers in de gevangenis van Hasselt.

Donderdagnamiddag werd de verdachte in Brugge voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die besliste om de Kosovaar bijkomend aan te houden op verdenking van gijzeling. S. zal overgebracht worden naar een andere gevangenis. Dinsdag zal hij voor de Brugse raadkamer moeten verschijnen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.