Van Quickenborne kondigt 15 detentiehuizen aan

Laurens Kindt

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil tegen het einde van de legislatuur 15 nieuwe detentiehuizen openen in ons land. In zulke huizen leven zo’n vijftig gedetineerden samen. Van Quickenborne hoopt zo de recidive te verminderen en wil tegemoetkomen aan de nood aan meer detentieplaatsen.

De minister kondigde zijn plannen aan tijdens een bezoek aan het Penitentiair Landbouwcentrum in Ruiselede. Daar zitten zo’n 55 gevangenen die niet vluchtgevaarlijk zijn. Ze kunnen er in groep leven en werken samen in het landbouwbedrijf. Dit open regime moet hen in staat stellen om vlotter terug te integreren in de maatschappij. Binnen het PLC is er sinds 2016 ook een Re-Entrywoning, voor gedetineerden die zich voorbereide op een terugkeer in de maatschappij. Een echt detentiehuis, zoals de minister er vijftien wil hebben, is dat echter nog niet. Zo wordt er nog altijd gewerkt met penitentiair beambten en niet met opvoeders. Uit recente cijfers blijkt dat de recidive bij de gedetineerden in het PLC aanzienlijk lager ligt dan bij de gewone gevangenisbevolking, respectievelijk 49 procent tegenover maar liefst 79 procent.

Tegen het einde van de legislatuur van de regering-De Croo wil minister Van Quickenborne vijftien detentiehuizen realiseren. In zulk een huis verblijven gedetineerden in een groep van zo’n vijftig personen. De gedetineerden staan zelf in voor hun dagbesteding en voor alle huishoudelijke taken. Ze zitten hun straf bij voorkeur ook uit in een detentiehuis dicht bij hun woonplaats, om de sociale integratie te bevorderen. Dit open regime moet ervoor zorgen dat ze minder makkelijk hervallen in de criminaliteit.

De minister in gesprek met een gedetineerde. (foto LK)
De minister in gesprek met een gedetineerde. (foto LK)

Alleen mensen met een straf die niet hoger is dan drie jaar komen in aanmerking. Mensen die veroordeeld zijn voor terrorisme of zedenfeiten zijn uitgesloten. “We gaan binnenkort de locatie van één detentiehuis in Vlaanderen en één in Wallonië bekendmaken. De Regie der Gebouwen is nog volop aan het onderzoeken waar de overige dertien kunnen komen”, aldus de minister. Eerder was al sprake van Roeselare, Oostende of Kortrijk.

Tijdens het bezoek aan het PLC sprak de minister ook met gedetineerden. Van hen hoorde hij niets dan lof over hun verblijf in Ruiselede. “Deze setting is ideaal om opnieuw in de maatschappij te integreren. Je eet samen, je slaapt samen, je eet samen. Ik mag zelf hopelijk eind dit jaar de gevangenis verlaten. Ondertussen ben ik hier verantwoordelijk voor de participatie. Ik organiseer dus allerhande activiteiten, gaande van sport over crea tot zelfs karaoke. Tijdens de hele coronaperiode is dat zeer nuttig gebleken”, vertelde een gedetineerde.

Minister Van Quickenborne doopte een kalfje ‘Quickie’. (foto LK)
Minister Van Quickenborne doopte een kalfje ‘Quickie’. (foto LK)

Als uitsmijter had het PLC ook nog een verrassing in petto voor de minister. Hij mocht een pasgeboren kalfje een naam geven. “Ik heb vernomen dat hij bijzonder snel geboren is. Ik kan dan ook niet anders dan hem ‘Quickie’ noemen”, lachte de minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier