Minister Van Quickenborne bezoekt de gevangenis: “Contactopsporing werkt hier beter dan in de buitenwereld”

Laurens Kindt

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de gevangenis van Brugge. Hij bezocht er de werkhuizen, de vrouwenafdeling en hield ook halt in de medische boeg om er zijn waardering voor het harde werk van het zorgpersoneel uit te drukken. “Contactopsporing werkt hier beter dan in de buitenwereld”, klonk het.

De Brugse gevangenis is de enige Vlaamse gevangenis met een medische boeg. Alle gedetineerden die in een Vlaams gevangenis verblijven en die zorg nodig hebben omwille van een besmetting met het coronavirus worden in een gesloten afdeling in Brugge opgevangen. Momenteel zijn daar twaalf gedetineerden. Sinds het begin van de pandemie testten 592 gedetineerden positief op corona. Op de totale gevangenispopulatie en alle binnenkomende gedetineerden sinds begin maart 2020 is dit 5 procent. Dat cijfer is iets lager dan in de buitenwereld, waar dat 6,6 procent is.

Eind januari werd bij één gedetineerde in de Brugse gevangenis een coronabesmetting vastgesteld, waarop meteen 150 gedetineerden in quarantaine geplaatst werden. Uiteindelijk bleken twaalf mensen besmet. Eén daarvan, de 70-jarige Emmanuel Van Den Steen uit Middelkerke, is op vrijdag 19 februari gestorven in het ziekenhuis, de anderen zijn ondertussen kunnen terugkeren naar de afdeling waar ze normaal verblijven.

Hartverscheurend

Minister Van Quickenborne loofde tijdens zijn bezoek meermaals het harde werk van het personeel in de Brugse gevangenis. “Bedankt voor de goede zorgen in deze moeilijke tijden. U heeft heel snel gewerkt”, sprak hij twee verpleegkundigen aan. “Contactopsporing werkt hier duidelijk veel beter dan in de vrije samenleving. Daar kunnen we nog iets van leren”, gaf hij mee.

“Bij de uitbraak in januari hebben we meteen de hele bovenverdieping, zo’n 150 gedetineerden, laten testen door middel van een PCR-test. Contactopsporing is ook meteen opgestart: met wie zaten die mensen in de cel, met wie werkten ze in de werkplaats, noem maar op”, legde gevangenisdirecteur Tineke De Waele de minister uit.

“We werken hier ook in strikt gescheiden vleugels die je meteen kan afsluiten. Bovendien is het bezoek beperkt. Een knuffel met de kinderen is er niet bij. Dat levert soms hartverscheurende toestanden op, maar het moet. En de gedetineerden begrijpen dit ook”, vulde afdelingsdirecteur Sofie Vantomme aan.

Barbecues

Naast het bezoek aan de medische boeg, ging minister Van Quickenborne ook langs in de vrouwenafdeling en in de werkhuizen. In die laatste worden al sinds het begin van de coronacrisis mondmaskers gemaakt, 42.814 al. In een andere werkplaats lassen gedetineerden vuurschalen en start binnenkort de productie van barbecues, onder het commerciële label van Cellmade.

“Het personeel en de gedetineerden leverden al heel wat inspanningen in moeilijke omstandigheden. Dat besef ik ten volle en ik wil hen hiervoor ook bedanken. We hebben corona in de mate van het mogelijke kunnen buiten houden en we moeten nu blijven volhouden. Ook in de gevangenissen zullen de coronamaatregelen geen dag langer worden opgelegd dan nodig”, aldus nog de minister.