Minister Lahbib verwacht consulair bezoek voor Olivier Vandecasteele in komende dagen

© BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) verwacht dat de Belgische ambassadeur in Iran “in de komende dagen” Olivier Vandecasteele mag bezoeken. Dat heeft ze woensdag gezegd in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen.

Lahbib had eind februari een onderhoud met haar Iraanse ambtgenoot in de marge van de Mensenrechtenraad in Genève. Ze kaartte daar onder meer de situatie van Olivier Vandecasteele aan. De Belgische hulpverlener zit al ruim een jaar in een Iraanse cel en werd onalngs veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen. België spreekt van een schijnproces en vermoedt dat Vandecasteele wordt vastgehouden als hefboom om de Iraanse schijndiplomaat Assadollah Assadi vrij te krijgen. Hij zit in ons land in de cel nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag.

Totaal ongepast

De MR-minister kreeg kritiek voor het contact met haar Iraanse collega. In de Kamer noemde Darya Safai (N-VA) de ontmoeting “totaal ongepast”. “Ik zat zelf in de gevangenis in Iran: ik wil ook dat Olivier Vandecasteele vrijkomt, maar ik weet dat je met de Iraanse autoriteiten niet kunt praten. Zij spreken de taal van de macht, en die hebben wij niet.”

Maar het gesprek met haar Iraanse ambtgenoot “betekent niet dat mijn waarden veranderen”, gaf Lahbib aan. “Het is moeilijker om een partner waarmee je het niet eens bent onder ogen te zien en met hem in dialoog te gaan, dan het gewoon op sociale media aan de kaak stellen”, aldus Lahbib.

Contact opgenomen

Na het bilaterale contact kon er trouwens contact worden opgenomen met Vandecasteele, zei de minister. Er konden hem ook persoonlijke spullen worden overgemaakt en Lahbib verwacht in de eerstkomende dagen een consulair bezoek. De Belgische diplomatie ter plaatse heeft daar tot nog toe nog maar een handvol keren toestemming voor gekregen.

Of Vandecasteele nu snel kan worden vrijgelaten omdat het Grondwettelijk Hof de Irandeal – die een uitwisseling tussen Vandecasteele en Assadi mogelijk moet maken – uiteindelijk niet heeft vernietigd, kon Lahbib niet zeggen. “Ik ben niet optimistisch of pessimistisch, ik ben realistisch. Ik werk met de huidige realiteit en probeer hem zo snel mogelijk vrij te krijgen.”

Vooruitgang boeken

De MR-politica hoopt wel dat de beslissing van het Grondwettelijk Hof toelaat om “snel vooruitgang te kunnen boeken in de inwerkingtreding van het verdrag”. Eens het geratificeerd is kan het binnen de 30 dagen in werking treden, zei ze.

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kan er na de inwerkingtreding een verzoek tot overbrenging worden ingediend. Hij wilde in de Commissie Justitie niet speculeren over de volgende stappen in het proces, “in het belang en de veiligheid van onze landgenoot”, maar “we zijn vastberaden om onze landgenoot bij zijn familie terug te krijgen en gebruiken alle diplomatieke en juridische instrumenten die de rechtstaat ons geeft”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier