Kooivechter riskeert acht jaar cel voor in elkaar slaan cipiers

De beklaagde hoopt in beroep een mildere straf te krijgen.© Getty Images
De beklaagde hoopt in beroep een mildere straf te krijgen.© Getty Images
Redactie KW

De Tsjetsjeense kooivechter Izyaur Mutaliev riskeert in beroep acht jaar cel voor het toetakelen van drie cipiers in de Brugse gevangenis. “Hij wou naar een andere gevangenis en had daarvoor drie ticketjes!”

De feiten speelden zich op 24 juli 2019 af op de toenmalige afdeling ‘Hoge Veiligheid’ van de gevangenis van Brugge. Rond 17.30 uur gaf de beklaagde na het douchen uit het niets een vuistslag in het gezicht van een cipier.

Ook een tweede cipier werd met een harde klap tegen de grond gewerkt. Het slachtoffer werd bovendien even aan zijn benen over de grond gesleurd. Een derde cipier probeerde tussenbeide te komen, maar ook hij werd onmiddellijk knock-out geslagen.

‘Amper 17 seconden’

Izyaur M. kreeg zes jaar cel, maar ging zelf in beroep om een mildere straf te vragen. “Het was een stille gevangene die het allemaal teveel werd. Hij is ontploft!”, pleitte zijn raadsman. “Hij had stress en wou met de dokter spreken.”

“Hij heeft niet geklopt om weg te geraken, maar hij voelde zich op dat moment in de steek gelaten”, vond zijn advocaat die ook poneerde dat zijn cliënt de drie mannen niet heeft gedood, ook al had hij dat gekund. “Het duurde amper 17 seconden, maar nadien volgde er niks meer!”, zei meester Koen Blomme.

‘Nog nooit meegemaakt’

“Moet ik hier dan staan met een boeket bloemen of pralines uit dank dat hij ze niet heeft gedood?”, vroeg de procureur-generaal zich af. “Hij wou weg naar een andere gevangenis. De enige mogelijkheid was onmogelijk gedrag en daarvoor had hij drie ticketjes (wijzend naar de drie cipiers, red.). En hij nam ze met de glimlach in ontvangst!”

De beruchte Tsjetsjeen, die in 2018 vijftien jaar cel kreeg opgelegd voor een gewelddadige overval met fatale afloop in Merksem, en ook al in andere gevangenissen slachtoffers maakte, is volgens de procureur-generaal nog lang niet klaar om vrij te komen. “In mijn 25 jaar bij het parket heb ik dit nog nooit meegemaakt! Dit gebeurde niet in een blinde razernij! Het is ijzingwekkend hoe dit is gebeurd. De blik was koud en beredeneerd en de slagen met een chirurgische precisie getimed.”

‘Spijt’

“Hij wou weg naar een andere gevangenis en daarin is hij geslaagd. Over twintig jaar kan hij eens nadenken wat hij met zijn leven heeft gedaan. Als hij zich al niet in de gevangenis kan gedragen, wat zal dat zijn als hij vrijkomt?” Hij vorderde acht jaar cel. “Zes is het absolute minimum, maar acht lijkt me eerder passend wetende dat hij al iemand op zijn geweten heeft. Een grens is hier duidelijk overschreden!”

Mutaliev zelf zegt dat hij spijt had. En hoewel hij tegen de onderzoeksrechter nog had bekend dat hij geslagen had om naar een andere gevangenis overgeplaatst te worden, trok hij die woorden nu terug. “Het gebeurde in een opwelling en het zal nooit meer gebeuren!”

Uitspraak op 13 januari. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier