Kind van nog geen jaar al vier maanden bij mama in voorhechtenis

© iStock
Redactie KW

Een kindje van amper elf maanden oud verblijft al vier maanden lang in de gevangenis bij haar mama, die in voorhechtenis zit. Die schrijnende situatie werd dinsdag duidelijk op een drugsproces in de Veurnse rechtbank.

Het zijn schrijnende feiten. Toen een koppel uit Nieuwpoort in voorhechtenis belandde, werd hun dochtertje van toen zeven maanden oud, bij de grootmoeder geplaatst. Maar toen die met gezondheidsproblemen kampte, moest het kindje noodgedwongen naar de gevangenis bij de mama. Het koppel zit intussen al vier maanden in de cel. De man riskeert 18 maanden cel, de vrouw 12 maanden cel. Er werd ook een boete van 8.000 euro voor beiden gevorderd.

De namen van de twintigers uit Nieuwpoort waren opgedoken in een groot dossier rond cannabishandel tussen Nederland en Antwerpen, waarin er sprake is van kilo’s cannabis. Er was al een onderzoek lopende tegen de 24-jarige T.D. over cannabis en cocaïnehandel. Aan de woning van het koppel doken meermaals gekende druggebruikers op, dus startte de politie met telefoontaps. T.D. werd verhoord en gaf toe dat hij af en toe cocaïne en cannabis ‘fixte’ voor vrienden en collega’s. Hij zou zich voor de rechtbank moeten verantwoorden, maar toen het parket de dagvaarding wou versturen, kwam net nieuwe politionele info binnen vanuit Antwerpen.

Opleiding verpleegkundige

Ook via telefoontaps doken de namen van T.D. en vriendin M.L. (27) op in een groot dossier rond het verhandelen van kilo’s cannabis tussen een leverancier uit Nederland en een grote dealer uit Antwerpen.

Tijdens de verhoren en het proces werd duidelijk dat het koppel vooral als tussenpersonen actief was, omdat de Nederlander niet rechtstreeks wou handelen met de Antwerpenaar. Ze kregen cannabis als tegenprestatie. “Ik wil mijn leven zo snel mogelijk herpakken en vrijkomen uit de gevangenis, voor mijn dochtertje. Zo mag ze niet opgroeien. Ik heb enorm veel spijt”, sprak de vrouw op het proces.

Haar advocaat Kris Vincke stelde dat ze haar opleiding als verpleegkundige niet kon afmaken door de voorhechtenis en vroeg de opschorting van straf, omdat ze later nog werk zou vinden met een blanco strafblad. De procureur wou haar die kans geven. Voor haar vriend vroeg Vincke een werkstraf. Vonnis op 12 november.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.