In juni nog 24 jaar cel gekregen voor dood van Miriam, vrijdag eenzaam aan corona gestorven

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

De 70-jarige Emmanuël Van Den Steen uit Middelkerke is vrijdag overleden in het ziekenhuis aan de gevolgen van het coronavirus. De ex-kinesist werd in juni nog veroordeeld tot 24 jaar cel voor doodslag op zijn partner Miriam Van Poel (68), in oktober 2017 op haar appartement in Middelkerke. “De man leefde compleet geïsoleerd in de gevangenis en had nog amper levensvreugde. Hij is razendsnel bergaf gegaan”, zegt zijn advocaat Kris Vincke.

Van Den Steen had sinds 2012 een relatie met Miriam Van Poel (68), een vrouw uit Haaltert met een tweede verblijf in Middelkerke. De relatie ging in ups en downs en Van Den Steen stelde zich controlerend op. Een week voor haar dood kwam het tot een ernstige ruzie tussen het koppel. Miriam Van Poel zou op een feest van ouderenvereniging OKRA te innig hebben gedanst met een andere man.

Van Den Steen kon dat niet verkroppen, maar het koppel zou het uitpraten tijdens een etentje op haar appartement in de Jean Van Hinsbergstraat in Middelkerke. In plaats van het uit te praten, ontstond daar opnieuw ruzie. Van Den Steen nam een mes en stak Miriam Van Poel drie keer in de rug en twee keer in de borst, met fatale gevolgen.

Al vijftien pillen per dag

De volgende ochtend ging hij zich aangeven bij de politie, met de verklaring dat zij hem eerst had aangevallen. Op het assisenproces in juni vorig jaar moest Van Den Steen toch toegeven dat die versie niet klopte. Hij werd schuldig bevonden aan doodslag en kreeg 24 jaar cel. Tijdens de debatten over de strafmaat, gaf advocaat Kris Vincke al aan dat de gezondheidstoestand van z’n cliënt zeker niet optimaal was.

“Het gaat achteruit met mijn cliënt. Hij heeft vier operaties gehad aan zijn hart en zijn rug laat het helemaal afweten. En in z’n voeten… Daar heeft hij helemaal geen gevoel meer in. Mijn cliënt moet vijftien pillen op een dag nemen. Ik hoop dat hij zijn frustraties aan de kant kan schuiven en zijn bitterheid nog een zoete smaak kan geven, zodat hij nog voor een stuk een mooi leven kan hebben”, waren Vinckes letterlijke woorden.

Razendsnel achteruit

Maar het tegendeel was waar en Vinckes woorden bleken ijdele hoop. Emmanuël Van Den Steen liep het coronavirus op in de Brugse gevangenis. Zijn gezondheidstoestand verslechterde zienderogen en hij werd naar de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis overgebracht. In combinatie met zijn onderliggende aandoeningen werd een besmetting hem fataal.

“Mijn cliënt leefde een zeer geïsoleerd bestaan en had amper nog levensvreugde. Ik was blijkbaar de enige persoon die hij nog zag. Na de besmetting moet het razendsnel achteruit zijn gegaan. De gevangenis heeft mij op de hoogte gebracht van het overlijden, aan de gevolgen van het coronavirus”, aldus Vincke. Over de begrafenis is nog niets bekend. “Emmanuel Van Den Steen heeft nog een dochter, maar ik moet nog in contact komen met haar.” (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.