Gevangenissen krijgen 116 extra zorgverleners voor de verzorging van geïnterneerden

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. © BELGA

De gevangenissen krijgen er 116 extra zorgverleners bij voor de verzorging van geïnterneerden. Met het extra personeel willen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op korte termijn toch adequate zorg aanbieden aan de geïnterneerden die in de gevangenissen verblijven. Ook in de gevangenis van Brugge is de vraag naar dit soort werkkrachten erg hoog.

In de Belgische gevangenissen verblijven op dit moment 776 geïnterneerden door een gebrek aan gespecialiseerde voorzieningen. Dat zijn mensen die een misdrijf hebben gepleegd en lijden aan een geestesstoornis.

Aangezien internering geen straf is en geïnterneerden recht hebben op zorg, horen zij daar niet thuis. Ze krijgen er niet de juiste zorg en begeleiding.

Oplossing op korte termijn

De regering besliste vorig jaar dat er drie nieuwe Forensische Psychiatrische Centra (FPC’s) bijkomen: in Paifve met 250 plaatsen, Waver met 250 plaatsen en Aalst met 120 plaatsen. Als die inrichtingen openen, kunnen er 620 geïnterneerden uit de gevangenissen terecht. De FPC’s openen echter pas in 2027.

Om op korte termijn toch adequate zorg aan te bieden aan geïnterneerden in de gevangenissen worden 116 extra zorgverleners aangeworven, bovenop de 50 extra mensen waarover vorig jaar al werd beslist. Het voorstel werd goedgekeurd op de ministerraad van 1 april.

Zorgteams

Het gaat om psychiatrische verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers en opvoeders. Ze worden ingezet in de zorgteams van al die andere gevangenissen waar geïnterneerden verblijven. De investering bedraagt ongeveer 5 miljoen euro.

Daardoor wordt voortaan voor elke geïnterneerde in elke gevangenis van ons land verzekerd dat hij of zij dezelfde zorg krijgt als in een andere psychiatrische instelling, luidt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.