Eerste detentiehuis opent op 1 september de deuren in Kortrijk

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kreeg een rondleiding. © LO
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Kortrijk opent op 1 september het eerste detentiehuis van het land op ’t Hoge. Er komen maximaal 57 gedetineerden, die minder dan drie jaar gevangenisstraf hebben gekregen. Daar werken ze aan hun terugkeer in de maatschappij.

Minister van justitie en burgemeester Vincent Van Quickenborne kreeg vanmorgen een rondleiding in het vroegere woonzorgcentrum. Begin september start er een eerste leefgroep. De gedetineerden zullen per twee slapen op een kamer. Wie al verder in zijn begeleidingstraject zit, kan in een flat terecht.

“Er moeten nog enkele zaken gebeuren, zoals schilderen en het plaatsen van cameratoezicht aan de buitenkant. Eén vleugel willen we volledig klaar hebben voor de eerste bewoners. Het is dan de bedoeling om met de eerste bewoners de andere vleugels te schilderen”, zegt Petra Colpaert, mededirecteur van Detentiehuis Kortrijk.

Het is de bedoeling dat er per provincie twee detentiehuizen komen. In Kortrijk gaan er 37 personeelsleden aan de slag als detentiebegeleider, een nieuwe functie.

Tijdens een infomoment eind oktober werden door verschillende buurtbewoners bezorgdheden geuit. Zo werd ook een petitie gelanceerd tegen de komst van het centrum. Vincent Van Quickenborne zegt dat ongerustheid niet nodig is: “Ze zullen hier leven in kleine leefgroepen. Dat is het grote verschil met een klassieke gevangenis waar er heel veel gevangenen aanwezig zijn en waar er veel anonimiteit en weinig begeleiding is. Dat is het verschil dat we hier willen maken. De ministers van Justitie van Nederland en Frankrijk hebben al gevraagd om hier te komen kijken, want het is vrij uniek in Europa wat we hier zullen doen. Het is goed dat Kortrijk daarin een voortrekker is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.