Gestolen mariabeeldje van Geert Vermander weer terecht: “Grote opluchting”

Het glas werd gebroken om het beeldje te stelen, maar nu is het terug. © BF
Redactie KW

Enkele dagen nadat Bjorn Vermander op Facebook opriep om het gestolen mariabeeldje van zijn overleden vader terug te brengen, stond het afgelopen weekend terug in de kapel. Met een briefje van 20 euro om het glas te vervangen. “Dit is een hele opluchting.”

Vorige week verdween het mariabeeld uit de kapel langs de Koestraat in Rumbeke. Geert Vermander, die in juli om het leven kwam bij een fietsongeval, had het beeld meegebracht uit Lourdes. Samen met zijn vrouw onderhield hij het kapelletje, iets wat Annie na het overlijden van haar man bleef doen. Vorige week stelde Annie vast dat het glas van het kapelletje gebroken was en dat het beeld weg was.

“Dat beeldje heeft echt een emotionele waarde voor me. Samen met Geert had ik het speciaal uit Lourdes meegenomen om het hier een plaats te geven”, zegt Annie Depoorter. Hun zoon Bjorn deed vorige week een oproep op Facebook om zijn moeder een hart onder de riem te steken. Hij vroeg de dief om het beeldje terug te plaatsen. “Ik vroeg ook om een centje te leggen om het gebroken raampje te herstellen. We beseften maar al te goed dat de kans heel erg klein was dat we het beeldje zouden terugzien”, aldus Bjorn.

Moeilijke tijden

Groot was dan ook de verwondering toen Annie het beeldje zondag aantrof in de kapel. “Ik was echt verrast toen ik het beeld er terug zag staan. Ik ben heel blij. Het zijn moeilijke tijden na het overlijden van Geert en dit is toch een opluchting.” Aan het mariabeeld hing ook een briefje van 20 euro. Die zal Annie gebruiken om het glas te herstellen. “En met de rest ga ik nog een kaarsje branden in de basiliek in Dadizele”, zegt ze.

De familie heeft geen idee wie het beeldje gestolen of teruggebracht heeft. “Onze oproep werd opgepikt in de media. Misschien was het een kwajongensstreek en hebben de ouders de artikels gelezen? We weten het niet, maar voor ons is dit toch een opsteker”, zegt Bjorn. (BF)