Gerechtelijk jaar gaat van start, proces tegen ‘duivelskoppel’ al in november

© iStock
Redactie KW

In West-Vlaanderen zal er op gerechtelijk vlak dit najaar aandacht zijn voor het tweede assisenproces tegen Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57). De beschuldigden werden in 2011 bij verstek al tot levenslange opsluiting veroordeeld voor de moord op de Brit Marcus Mitchell in mei 1996 in De Haan. Na hun arrestatie in Ivoorkust hebben ze echter verzet aangetekend tegen die veroordeling. Lacote en Van Acker houden vol dat ze onschuldig zijn. Op 10 september wordt de getuigenlijst samengesteld . De debatten gaan pas op 20 november van start.

Voorafgaand aan het proces tegen het zogenoemde duivelskoppel zal het hof van assisen in Brugge al twee dossiers uit Veurne behandeld hebben. Vanaf 22 september staat Mohamed Koukouh (71) terecht voor de moord op zijn ex-partner Rita Waeles (60). De man uit Lo-Reninge bracht het slachtoffer op 7 maart 2018 met een priem om het leven, nota bene op de parking van het Veurnse gerechtsgebouw.

Op 20 oktober zal de volksjury samengesteld worden voor het assisenproces over een moord in Diksmuide. William De Bondt (53) zou zijn vriendin Isabelle Deschodt (39) op 18 juli 2017 doodgeschoten hebben in hun woning.

Nog heel wat andere moordzaken

Heel wat andere moordzaken zijn al naar het West-Vlaamse assisenhof verwezen, maar voorlopig zijn er nog geen officiële data bekend. Het gaat onder anderen om een vrouw uit Zwevegem die zich moet verantwoorden voor het overlijden van haar achtjarig zoontje door een dodelijke dosis ether. Een man uit Zonnebeke zal dan weer terechtstaan voor de moord op een Vietnamese vriendin, van wie hij het lichaam daarna ook nog in brand stak.

Ook de kruisboogmoord in Tielt zal zeker nog dit gerechtelijk jaar behandeld worden. Op dossiers zoals de moord op Sofie Muylle op het strand van Knokke in januari 2017 en de duinenmoord van 2010 in Zeebrugge is het voorlopig nog wachten op de beslissing van de Gentse KI.

Kasteelmoord

In de nasleep van de kasteelmoord zal de Brugse correctionele rechtbank zich nog over twee dossiers moeten buigen. Zo wordt op 7 september een zaak ingeleid rond schending van het beroepsgeheim door een psycholoog. Johan M. zou informatie doorgespeeld hebben aan dokter André Gyselbrecht, maar ontkent dat Stijn Saelens een patiënt van hem was.

Op 9 november zijn er ook nog de pleidooien in een dossier rond gelekte telefoontaps die in 2016 in Terzake werden uitgezonden. Journalist Bart Aerts en Peter Gyselbrecht, de zoon van André Gyselbrecht, moeten zich verantwoorden voor misbruik van het inzagerecht.

Mensensmokkel

Alle West-Vlaamse dossiers van mensensmokkel en mensenhandel worden ook dit jaar in Brugge door een gespecialiseerde rechter behandeld. In het najaar zullen normaal gezien meerdere dossiers gepleit worden waarbij de beklaagden verdacht worden van het leveren van bootjes en andere hulpmiddelen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken.

Ook het Belgische luik van de zaak van de 39 Vietnamese migranten die stierven in een koelwagen in Essex zal in Brugge behandeld worden, maar het gerechtelijk onderzoek loopt momenteel nog. Op 2 september wordt in de namiddag wel al het dossier van een kopstuk van een Albanese mensensmokkelbende gepleit. Astrit R. kreeg in juli 2018 acht jaar cel en bijna een miljoen euro boete, maar tekende verzet aan tegen zijn veroordeling.

Arbeidsongevallen en verkrachting

Diezelfde correctionele kamer is ook bevoegd voor alle sociaal strafrecht, zoals arbeidsongevallen en sociale dumping. Op 23 oktober zal het proces tegen Kris C. en zijn transportbedrijf Krismar voortgezet worden. Bij een brand in een loods in Wingene kwamen in 2012 twee Poolse werknemers om het leven. De beklaagden moeten zich onder andere verantwoorden voor mensenhandel en onopzettelijke doding. Er hangt hen ook een verbeurdverklaring van ruim vier miljoen euro boven het hoofd.

Het blijft ook nog steeds wachten op het nieuwe proces tegen een Oostendse serieverkrachter. Hayk Terterian (31) werd in 2015 bij verstek al tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na zijn arrestatie in Polen tekende hij verzet aan tegen die straf. Het Poolse gerecht wil hem echter pas uitleveren wanneer hij daar zijn straf heeft uitgezeten voor geweldpleging. De situatie wordt op de zitting van 14 december opnieuw geëvalueerd.

Sjoemelende bankdirecteur en poging tot gifmoord

Op 10 februari 2021 buigt de correctionele rechtbank zich over het dossier van een sjoemelende bankdirecteur uit Zerkegem. Yves B. zou zijn klanten bij BNP Paribas Fortis in Oudenburg maar liefst drie miljoen euro lichter gemaakt hebben. Ook zijn vaste kompaan Michel D. en twee andere beklaagden moeten zich voor hun aandeel in de zaak verantwoorden.

De zaak van de poging tot gifmoord op zanger Andrei Lugovski (37) komt op 23 september opnieuw voor de raadkamer. De Oostendenaar van Wit-Russische origine kreeg een grote hoeveelheid thallium toegediend, maar een dader kon nooit gevonden worden. Het parket wil het dossier afsluiten, terwijl de burgerlijke partij wel blijft aandringen op verder onderzoek.

Ten slotte moet een vrouw uit Ardooie zich verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen op een zes maanden oude baby. De onthaalmoeder gaf toe dat ze het kind in een paniekreactie dooreengeschud had. Door bijkomend onderzoek naar de verwondingen van het slachtoffer kan de zaak pas in januari 2021 voortgezet worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier