Gerecht organiseert reconstructie van dodelijke steekpartij in Middelkerke

Schermen moesten de verdachte aan het publiek onttrekken. © DJ
Redactie KW

Het gerecht organiseerde een reconstructie van de moord op Miriam Van Poel (68) uit Haaltert. Die vond plaats in haar tweede verblijf in Middelkerke, waar de feiten gebeurden. Verdachte Emmanuel V. (67) werkte volgens zijn advocaat goed mee.

Met een pop in de plaats van zijn overleden partner Miriam Van Poel toonde Emmanuel V. hoe hij haar in oktober vorig jaar om het leven bracht. De man toonde aan de speurders voor hoe hij haar vijf keer stak met een mes. De reconstructie liep van het moment dat de vrouw het appartement binnenkwam tot het moment dat Emmanuel V. vertrok en haar dood achterliet. “Het was uiteraard een emotionele middag voor hem”, zegt zijn advocaat Jorn Verminck. “Maar hij heeft zo goed als hij kon meegewerkt.”

De politie sloot de Jean Van Hinsbergstraat in Middelkerke gistermiddag een tijdlang af. Schermen moesten de verdachte aan het publiek onttrekken. Even na 13 uur arriveerde Emmanuel V. De politie bracht hem naar de plek waar hij zes maanden geleden zijn partner Miriam Van Poel om het leven bracht.

Relatie stopzetten

De twee leerden elkaar vijf jaar geleden kennen in hun thuisgemeente Haaltert. Van Poel was weduwe en had met haar man nog een tweede verblijf gekocht in Middelkerke. Nadat het huis van Emmanuel V. onbewoonbaar werd verklaard, mocht hij zich van haar in het appartement aan de kust domiciliëren. Maar omdat de vrouw niet langer gelukkig was in haar relatie, wilde ze die stopzetten. Wellicht moest Emmanuel V. dan ook het appartement verlaten. Iets wat ze hem een week voor de feiten duidelijk gemaakt zou hebben.

Feit is dat de vrouw op 13 oktober in het appartement arriveerde. Emmanuel V. was naar eigen zeggen aan het koken voor haar. Maar het kwam tot een discussie en hij stak haar vijf keer met het mes waarmee hij groenten aan het snijden was. Daarna vertrok hij. Hij ging zichzelf pas een dag later aangeven bij de politie.

Sommige vragen blijven open

Maandenlang bleef hij zwijgen. Hij herinnerde zich naar eigen zeggen niet wat er precies gebeurd was. Maar recentelijk legde hij toch verklaringen af. Al sprak hij zich nooit uit over een concreet motief voor de moord. Ook na de reconstructie blijven sommige vragen nog steeds open. Volgens zijn advocaat geen bewuste strategie van Emmanuel V. “Hij heeft zo goed als mogelijk meegeholpen om de feiten te reconstrueren”, zegt meester Verminck. “De feiten zijn al een tijdje geleden en hij kan het zich naar eigen zeggen ook niet allemaal volledig in detail herinneren. Iets wat op zich niet zo abnormaal is.”

Emmanuel V. zit sinds de feiten in de gevangenis van Brugge. De reconstructie betekent opnieuw een belangrijke onderzoeksdaad in een dossier dat – door de povere verklaringen van de verdachte – niet bepaald vlot vooruit gaat.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier