Gerecht houdt reconstructie van ‘Spuikommoord’

De buurt is afgesloten voor de reconstructie. (Peter Maenhoudt)
Laurens Kindt

In de Oostendse Vuurtorenwijk is de wedersamenstelling van de zogenaamde ‘Spuikommoord’ gehouden. In maart vermoordde Khaldoon A. (38) zijn buurvrouw Emmy Geboers (67), sneed haar lichaam in stukken en dumpte de zakken met de lijkresten in de spuikom.

Een deel van de Vuurtorenwijk in Oostende was woensdagmorgen hermetisch afgesloten met zwarte hekken voor de wedersamenstelling van de ‘Spuikommoord’. Het gerecht organiseerde de reconstructie om na te gaan of de verklaringen van Khaldoon A. (38) kloppen met de stand van het onderzoek. De man wordt verdacht van de moord op zijn buurvrouw Emmy Geboers, begin maart van dit jaar.

Op 9 maart werd Emmy Geboers, een 67-jarige dame die alleen op haar appartement in residentie Portofino in de Voorhavenlaan woonde, als vermist opgegeven. Twee dagen later bleek dat de vrouw vermoord werd. In de badkamer van Khaldoon A., die ook in het gebouw woonde, troffen de speurders bloedsporen in het bad aan. “Van een konijn dat ik geslacht heb”, verklaarde de man. De politie hechtte weinig geloof aan die woorden, omdat ook heel wat persoonlijke spullen van Emmy Geboers in het gebouw lagen.

Ook aan de spuikom zal een deel van de reconstructie plaatsvinden. (Peter Maenhoudt)
Ook aan de spuikom zal een deel van de reconstructie plaatsvinden. (Peter Maenhoudt)

Uiteindelijk bekende Khaldoon A. dat hij zijn onderbuurvrouw met een mes vermoordde en haar lichaam in stukken sneed. De lichaamsdelen stak hij in zakken, waarop hij met zijn fiets naar de nabijgelegen spuikom reed en ze daar in het water dumpte. Met behulp van de Cel Vermiste Personen werden de lichaamsdelen vervolgens uit het water gevist.

Een halfjaar na de moord achtte de onderzoeksrechter woensdag de tijd rijp om een reconstructie van de feiten te organiseren. De Voorhavenlaan en de ruime omgeving van de spuikom werden afgesloten zodat het gerecht de reconstructie in alle rust kon organiseren. Khaldoon A. moest uitleggen hoe hij Emmy Geboers naar zijn flat lokte en hoe hij de moord pleegde. De wedersamenstelling duurde uiteindelijk tot laat in de namiddag.

Na afloop wou het kantoor van de bekende assisenpleiter Johan Platteau, die Khaldoon A. bijstaat, niets kwijt over het verloop ervan. Ook het Brugse parket was karig met commentaar maar meldde wel dat de reconstructie in alle rust en sereniteit was verlopen. Ook de familie van Emmy Geboers was bij de wedersamenstelling aanwezig. Voor hen was het de eerste keer dat ze geconfronteerd werden met de moordenaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.