Gerecht houdt reconstructie van moord in kapperszaak Sloepenlaan

De Sloepenlaan werd tijdens de reconstructie hermetisch afgesloten. © BB
Redactie KW

In de kapperszaak in de Sloepenlaan in De Panne moest de Marokkaanse barbier Abdellatif B. (47) dinsdagnamiddag naspelen hoe hij slachtoffer Alban Demora (32) begin september om het leven bracht met elf messteken. De reconstructie vond namelijk plaats en die moet blootleggen of de kapper al dan niet de waarheid spreekt. Ook de aanwezige vrouw die alles volgde via het sleutelgat, moest haar versie tonen.

“De familie van het slachtoffer blijft met veel vragen zitten en is ontgoocheld. De versies van beide beklaagden lopen sterk uiteen”, reageert advocaat Kristiaan Vandenbussche. Volgens Jelle Dejaegher, die de hoofdverdachte verdedigt, zijn beide versies net wél coherent.

Het was een voorbijgangster, werkneemster van een naastgelegen broodjeszaak, die alarm sloeg toen ze een plas bloed en het lijk op 3 september zag liggen vooraan in de kapperszaak. Het was toen 6 uur in de morgen terwijl het slachtoffer al tussen 1 uur en 1.30 uur om het leven werd gebracht.

Kapperszaak als dekmantel

Toen de politie binnenviel, was barbier Abdellatif B. (47) nog steeds aanwezig. De man zat onder de bloedvlekken. Even later werd de 37-jarige Jennifer D. uit Nieuwpoort ook geboeid naar buiten geleid. Zij bleek eerst gevlucht, maar was teruggekeerd naar de kapperszaak.

Volgens geruchten werd in de kapperszaak enkel ‘het haar van kale mannen gedroogd’. De twee hadden de liefde bedreven voor de feiten en waren zwaar onder invloed van cocaïne, bleek ook uit bloedanalyses. Abdellatif B. blijkt bovendien een van dé leveranciers van verdovende middelen in De Panne. Geregeld kwamen afnemers langs in zijn kapperszaak, die vooral dekmantel was.

Elf messteken

Of Alban Demora, zelf bekend voor drugsfeiten, een van zijn afnemers of leveranciers was, zal moeten blijken. De barbier ontkent alvast. Hij verklaart tot op heden nog steeds dat een furieuze Alban Demora plots op zijn deuren kwam bonken omdat hij dacht dat zijn vriendin, of het meisje waarop hij verliefd was, in de kapperszaak aanwezig was.

De barbier liet hem binnen, waarop de vechtpartij ontstond. Maar volgens Abdellatif B. was die vrouw om wie het ging helemaal niet in de kapperszaak en het ging ook niet om Jennifer. De barbier houdt vol dat het slachtoffer hem niet geloofde en hij werd aangevallen.

Tijdens het gevecht deelde de barbier elf messteken uit, met fatale afloop. Hij blijft volhouden dat hij zich verdedigde en het doden al helemaal niet voorbedacht was. Jennifer D. zou de gruwelijke feiten integraal hebben gevolgd vanuit het lokaaltje achter het kapsalon, door het sleutelgat.

Tegenstrijdige versies

De reconstructie duurde zo’n 4,5 uur lang omdat beide beklaagden apart hun versie van de feiten moesten tonen. Intussen volgden onderzoeksrechter, parket, onderzoekers en nabestaanden de beelden live vanuit politiebusjes, volledig coronaveilig.

“De familie zit enkel met nog meer vragen sinds de reconstructie. De versies van beide beklaagden zijn erg tegenstrijdig. Mijn cliënten zijn teleurgesteld want ze willen enkel de waarheid weten. De versie van de beklaagde druist bovendien in tegen de objectieve vaststellingen van de wetsdokter”, zegt Kristiaan Vandenbussche, die de belangen van de familie verdedigt.

Zo zou de barbier het gevecht met Alban Demora als een bokswedstrijd hebben uitgebeeld en lag hij volgens zijn verklaringen onder het slachtoffer toen hij de messteken uitdeelde. Volgens de barbier stak hij enkel in de benen, terwijl de wetsdokter sprak van gerichte steken naar het hoofd, de romp en het hart.

Vleesmes of schaar

Jennifer D. had volgens haar versie dan weer geen vechtpartij gezien maar enkel dat Abdellatif B. het slachtoffer met een mes bewerkte. Zij verklaarde dat hij stak met een kappersschaar maar dat die te bot bleek, waarop de kapper een vleesmes ging halen in de keuken. Dat ontkende de kapper dan weer, al sprak hij later zélf enkel over een vleesmes en niet over een schaar.

“Allemaal tegenstrijdige verklaringen en versies. Mijn cliënten kunnen zich niet van de indruk ontdoen dat de beklaagde liegt”, aldus meester Vandenbussche. De barbier zou Jennifer D. na de feiten hebben gevraagd om te liegen en het enkel op een kappersmes te houden.

Volgens advocaat Jelle Dejaegher, die de verdediging van de barbier op zicht neemt, waren beide versies net wél coherent. “Mijn cliënt en de andere verdachte hebben alle vragen zo goed als mogelijk proberen te beantwoorden. Volgens mij zijn beide versies te rijmen met elkaar, behoudens enkele details”, aldus Dejaegher.

Afzonderlijke getuigenissen

Meer duidelijkheid over het motief is uit de reconstructie evenwel niet gekomen. Dat Alban Demora een liefje had of verliefd was, wordt ontkend door zijn dichte vrienden. Of het motief dus écht een amoureuze kwestie was die uit de hand is gelopen, daarover heeft de familie twijfels.

Toch wordt de verklaring dat Alban Demora verhaal kwam halen in verband met een vrouwenkwestie gestaafd door afzonderlijke getuigenissen van twee vrouwen. Die stelden dat het slachtoffer hen eerder belaagde na onbeantwoorde gevoelens.

Dat hij die avond een vrouw zocht, zou nog steeds kunnen kloppen. Anderzijds zou het nog steeds om een volledig andere discussie gegaan kunnen hebben, die fataal is afgelopen. De onderzoekers gaan nu aan de slag met alle opnames van de reconstructie. Verwacht wordt dat Jennifer D. binnen afzienbare voorlopig vrij zal komen gezien haar beperkte rol. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier