Gerecht eist 1,2 miljoen euro van ‘dispatcher’ drugskoeriers, die ook in Oostende leverden

Redactie KW

Het openbaar ministerie eist in de Brugse strafrechtbank een verbeurdverklaring van liefst 1,2 miljoen euro ten aanzien van een Nederlandse cannabisdealer. Ook vier van zijn koeriers staan terecht en riskeren strenge straffen.

Op 5 mei vorig jaar onderwierp de Oostendse politie de wagen van Antwerpenaar Tom M. aan een controle. Naast een kleine hoeveelheid cannabis troffen de agenten ook 12.000 euro cash geld aan. De man verklaarde dat hij als koerier werkte voor een Nederlandse bende en die dag drugs geleverd had bij Roy P., een notoire Oostendse dealer tegen wie het onderzoek nog lopende is.

Ook Cynthia S., de partner van M., bleek als drugskoerier aan de slag. Het koppel had zware schulden en was met de Nederlandse bende in contact gekomen via Yannick O. en Shauni V. Het koppel uit het Oost-Vlaamse Sint-Pauwels was al langer aan de slag als koerier, maar toen Yannick O. in november 2017 in de cel belandde namen Tom M. en Cynthia S. de taken over. “Aanvankelijk kregen O. en V. een procentje op de verkoop, maar toen het Antwerpse koppel rechtstreeks voor de bende ging werken werd dit niet in dank afgenomen door hun voorgangers. Er volgden zelfs bedreigingen”, aldus de procureur.

Verder onderzoek wees uit dat de beide koppels hun opdrachten ontvingen van dealer Jorin D., een 26-jarige Zeeuw die in oktober vorig jaar werd opgepakt in Spanje. Volgens het openbaar ministerie organiseerde hij met zijn koeriers 126 drugstransporten vanuit Zeeuws-Vlaanderen en bracht dit liefst 1,2 miljoen euro op.

Het OM wil dit bedrag verbeurd verklaard zien. “Dit is echt een waanzinnig bedrag”, stelde zijn advocaat Thomas Gillis. “Dat geld is nooit in de zakken van mijn cliënt terechtgekomen. Hij werkte als een soort ‘dispatcher’ voor de koeriers en kreeg zijn orders van de echt kopstukken.”

De procureur vorderde strenge celstraffen voor de vijf beklaagden. Yannick O. is geen onbekende voor het gerecht. Hij kreeg twee weken geleden in beroep vijf jaar cel omdat hij in november 2017 na een caféruzie in Kemzeke met zijn BMW inreed op een groep stamgasten. Eén man raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. De uitspraak in het drugsdossier volgt op 3 juni.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier