Geradicaliseerde Blankenbergenaar riskeert celstraf voor haatboodschappen

© iStock
Redactie KW

Een 41-jarige Blankenbergenaar riskeert in de Brugse rechtbank 40 maanden cel voor het verspreiden van haatboodschappen via sociale media. De man viseerde vooral de Joodse gemeenschap.

Abdul H. kwam in 2015 in België terecht. Hij volgde een inburgeringscursus en heeft een eigen woning in Blankenberge. Toch radicaliseerde hij en in het najaar van 2019 verschenen op zijn Facebookpagina regelmatig haatdragende boodschappen in het Arabisch, vooral gericht tegen de Joodse gemeenschap. Zo kwam hij in het vizier van de Staatsveiligheid. H. dreigde niet met concrete aanslagen maar belandde toch in de cel.

Het federaal parket vorderde maandag 40 maanden effectieve celstraf voor Abdul H. De verdediging drong aan op de vrijspraak.

Mijn cliënt heeft nooit mensen aangezet tot terroristische activiteiten“, pleitte advocaat Jorn Verminck. Ondergeschikt vroeg meester Verminck een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. “Ik denk bijvoorbeeld aan een verbod op het gebruik van sociale media”, besloot hij. De uitspraak volgt op 29 juni. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier