Gepensioneerd ambtenaar in beroep na veroordeling schending beroepsgeheim

© iStock
Redactie KW

Een 63-jarige gepensioneerde ambtenaar van de FOD Financiën in Kortrijk is door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor schending van zijn beroepsgeheim. De rechter achtte het bewezen dat hij op vraag van de beruchte Christophe D. (53) uit Menen ongeoorloofde opzoekingen in het Rijksregister deed en die info doorspeelde.

Maar tot op vandaag schreeuwt Rik D. uit Kortrijk zijn onschuld uit. “Ik word gestraft omdat ik bevriend ben met D.”, aldus de man. “Tot het einde van mijn 40-jarige loopbaan had ik een vlekkeloze reputatie. Ik kan er moeilijk mee leven dat op basis van verklaringen van personen met ellenlange strafregisters ik een veroordeling oploop. Voor iets wat ik niet gedaan heb! Ze verklaarden dat ik 10.000 euro kreeg van D., dat ik in natura ben betaald met diensten van prostituees,… Waar halen ze het? De verklaringen van die criminelen zijn zo ongeloofwaardig, ik begrijp het niet.”

“Ik ken D. omdat we elkaar af en toe op café in Wevelgem tegen het lijf lopen. Ik gaf hem gewoon advies over de inning van fiscale boetes. Zoals ik dat ook aan anderen gaf, dat was mijn taak! D. bracht soms vrienden mee die ook met penale boetes hadden af te rekenen. Steeds waren die personen met hun identiteitskaart zelf aanwezig. Dat waren vaak individuen met veroordelingen, ja. Uiteraard, wie loopt penale boetes op denk je? Maar nooit deed ik iets onwettelijks. Ik ga alvast in beroep.”

Rik D. kreeg drie maanden voorwaardelijk, Christophe D. drie maanden effectieve celstraf. D. is geen onbesproken figuur. Een niet onverdienstelijk voetballer in de provinciale reeksen, maar evenzeer enfant terrible met een kort lontje. Zowel in het minivoetbal als in het veldvoetbal eindigde zijn carrière met levenslange schorsingen omdat hij scheidsrechters molesteerde. Als gewone burger maakte hij het ook vaak bont, met verschillende veroordelingen tot gevolg. De laatste was achttien maanden effectief voor het witwassen van 165.000 euro, naar eigen zeggen winst van de bingo.

Begin 2013 kreeg hij een effectieve celstraf voor mensenhandel en prostitutie als ex-vennoot van Bar Mystique in Ieper. Hij had toen al de dood in de ogen gekeken want in de zomer van 2011 raakte hij zwaargewond bij een raid door de Oostendse rappersbende RAW13 op een café in de Torhoutse uitgaansbuurt. D. was er door een café-uitbater gevraagd als buitenwipper een oogje in het zeil te houden. Een machète reet zijn buik open maar hij overleefde wonderwel. Halfweg 2015 werd hij nog even opgepakt in een drugs-, wapenhandel- en hormonenonderzoek maar al even snel werd hij opnieuw vrijgelaten. Binnenkort zal hij in die zaak wellicht buiten vervolging worden gesteld.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier