Georgische bende ontkent waslijst aan inbraken in onze provincie

Redactie KW

Een Georgische inbrekersbende heeft zich maandag voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor 73 inbraken en 22 inbraakpogingen. Twaalf beklaagden lieten verstek gaan, de zeven andere verdachten vroegen de vrijspraak.

De bal ging aan het rollen toen in september 2012 in Oostkamp een bewoner enkele inbrekers opmerkte. Hun nummerplaat leidde naar de Georgiër Georg N., die elke betrokkenheid ontkent. Er werd bij de man geen buit aangetroffen en ook het telefonie-onderzoek kon hem niet aan de inbraken linken. N. zou zijn wagen enkel uitgeleend hebben aan enkele landgenoten en vroeg de vrijspraak.

Eind maart 2013 werden in Beernem enkele Georgische inbrekers op heterdaad betrapt. Uiteindelijk werden in april 2013 in de haven van Antwerpen zes containers met mogelijk gestolen spullen in beslag genomen. “Er zat daar juist niks van gestolen goederen in”, pleitte meester Johan Platteau, raadsman van de zaakvoerster van het transportbedrijf. “Alles bij die firma is 100 procent doorzichtig en zuiver.” Meester Platteau legde uit dat de herkomst van alle spullen duidelijk is. Een deel behoorde zelfs toe aan de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Frankrijk en aan een Georgische diplomaat. “De politie is dan ook nog eens als cowboys tekeergegaan bij het doorzoeken van die auto’s, waardoor er 20.000 euro schade was.”

“Puur gefantaseer”

Ook een Antwerpse Israëliër, die verdacht wordt van heling, waste zijn handen in onschuld. “Tijdens de huiszoeking is niets aangetroffen. I.B.H. is geen heler, het is puur gefantaseer“, aldus meester John Maes. De verdediging hekelde het feit dat in de dagvaarding niet staat welke gestolen spullen zijn cliënt dan wel van de inbrekers gekocht zou hebben. “Ik kan mij dus niet verdedigen, wat leidt tot de onontvankelijkheid. In dergelijk zwak dossier dringt de vrijspraak zich sowieso op.”

De andere aanwezige beklaagden vroegen eveneens de vrijspraak. De eigenlijke inbrekers lieten verstek gaan voor het proces. Het openbaar ministerie noemde het dossier een schoolvoorbeeld van een criminele organisatie en vorderde strenge effectieve straffen voor alle beklaagden.

De rechtbank doet uitspraak op 22 februari.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier