Geneeskundestudent verliest twee vingers: houtzagerij uit Menen krijgt geldboete

(iStock)
Redactie KW

De houtzagerij Multiform uit Menen heeft in de Brugse strafrechtbank en geldboete gekregen van 21.600 euro voor een arbeidsongeval waarbij een jobstudent twee vingers verloor. Twee derde van die boete is met uitstel. Volgens de rechter legde het bedrijf onvoldoende voorzorgsmaatregelen aan de dag.

Op 7 december was het slachtoffer, een 20-jarige geneeskundestudent uit het Noord-Franse Roubaix, aan de slag in de houtzagerij. “Op zijn eerste dag als jobstudent moest hij hoeken van panelen afzagen”, schetste de arbeidsauditeur tijdens het proces de feiten. “Toen de machine plots blokkeerde, probeerde hij manueel enkele stukjes hout te verwijderen waardoor hij de wijs- en middelvinger van zijn rechterhand kwijtspeelde. Hij liep ook breuken op aan zijn andere vingers.” Het slachtoffer moest door de feiten zijn studie stopzetten.

Volgens de auditeur had hij als jobstudent nooit met de bewuste machine mogen werken. “Er was hem niet eens getoond hoe hij die kon stopzetten. Zijn collega’s lieten hem ook meteen vier panelen tegelijk zagen, puur om tijd te winnen.” De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 36.000 euro. Advocate Sara Torrekens drong aan op mildheid. “Door een schaalvergroting kort voor de feiten werkte het bedrijf voor het eerst met jobstudenten. Het veiligheidsbeleid was nog niet voldoende aangepast aan die nieuwe situatie”, stelde ze.

De rechter legde het bedrijf een geldboete op van 21.600 euro, waarvan 14.400 euro met uitstel.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier