Gemeente stelt advocaat aan om omstreden hondenkwekerij in Beselare te laten sluiten

Redactie KW

De advocaat moet er ook voor zorgen dat de honden daar weggehaald worden.

“Dat hebben we gisteren beslist met het schepencollege”, zegt burgemeester Dirk Sioen (Inspraak). “De advocaat moet er ook voor zorgen dat de honden daar weggehaald worden. We mikken op een termijn van enkele weken. Waarom een advocaat? Om zeker geen procedurefouten te maken.”

Verschillende hondenliefhebbers en dierenwelzijnsorganisaties willen de honden weg uit het bedrijf na de verspreiding van filmpjes van mankende honden door buren van het bedrijf. De vzw Belgian Society for Prevention of Cruelty to Animals volgt de Franse hondenkweker op de voet, in binnen- en buitenland. “De man werd meermaals veroordeeld in buurlanden Frankrijk en Luxemburg voor ernstige dierenmishandeling en -verwaarlozing. Hij kreeg een verbod opgelegd op het houden van dieren, waarvan levenslang in Frankrijk en 10 jaar in Luxemburg”, aldus onderzoeksverantwoordelijke Kristien Ghys. “Hij werd in Luxemburg tijdens een hondenshow in september 2017 gestopt door een dierenrechtenorganisatie, waarbij de versleten auto en de honden die erin zaten in beslag werden genomen. De man verspreidt advertenties met vals erkenningsnummer en valse chipnummers, en beweert 100 pups per jaar te kweken. We hopen dat er snel maatregelen genomen worden om deze recidivist te stoppen.”

Burgemeester Sioen mocht afgelopen vrijdag het bedrijf inspecteren. “Er zat een 40-tal honden”, zei hij toen. “Ik merkte geen ernstige gevallen op van dierenmishandeling of -verwaarlozing, maar het bedrijf is wel illegaal en veroorzaakt overlast bij de buren.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier