Gemeente Kuurne start dienstverlening opnieuw op na cyberaanval

Vanaf maandag 23 november start de gemeente Kuurne opnieuw haar dienstverlening op, nadat dinsdagmiddag een wormvirus werd opgemerkt op de server van de gemeentediensten.


Dit weekend werden een aantal computersystemen met succes opnieuw veilig aangeschakeld. Daardoor kunnen de loketten in het gemeentehuis en het Sociaal Huis vanaf maandagmorgen opnieuw geopend worden op afspraak. Ook alle afspraken die gepland waren voor het omgevingsloket, burgerzaken en de sociale dienst kunnen gewoon doorgaan.

Daarnaast is ook de telefonie van de gemeentediensten terug grotendeels operationeel waardoor personen die dringend een nieuwe afspraak nodig hebben opnieuw telefonisch contact kunnen opnemen via het onthaal van het gemeentehuis op het nummer 056 73 71 11 of 056 73 70 11 voor wie het Sociaal Huis wil bereiken. De bibliotheek en het dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard daarentegen blijven voorlopig onbereikbaar.

“Om een aantal systemen opnieuw veilig aan de praat te krijgen, konden we gelukkig dienst doen op een aantal medewerkers en computerspecialisten van Real Dolmen die het ganse weekend hard doorgewerkt hebben om maandag opnieuw te kunnen opstarten”, vertelt burgemeester Francis Benoit, bevoegd voor ICT.

Veilig telewerken

“Vorige week dinsdag raakte een wormvirus binnen in onze computersystemen. Om verdere schade te voorkomen, werd onze volledige infrastructuur offline gehaald. Onze eerste prioriteit was om op een veilige manier onze dienstverlening en bestuurlijke werking opnieuw op te starten. We zijn blij dat we morgen opnieuw ‘up and running’ zijn voor heel wat zaken”, aldus de burgemeester.

“Wanneer al onze producten en diensten weer volledig operationeel zullen zijn, weten we echter nog niet. Ook heel wat computers van personeelsleden moeten nog een extra controle ondergaan om veilig telewerken mogelijk te maken. Intussen wordt ook verder gezocht hoe we slachtoffer konden worden van een dergelijke aanval. Dat onderzoek is volop bezig.”

Voor de gemeenteraad – die afgelast werd vorige week donderdag – werd nog geen nieuwe datum vastgeprikt. Het college van burgemeester en schepenen op dinsdag kan wel doorgaan.

(BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.