“Geen verklaring voor de inbraakplaag in Brugge”

© BELGA
Redactie KW

De cijfers liegen niet: Brugge kampt met een inbrakenplaag. In december werd nu al bijna dubbel zoveel ingebroken als in dezelfde maand vorig jaar.

41 woninginbraken in oktober, 42 woninginbraken in november en tot nu toe 39 woninginbraken in december. Dat zijn de opvallende cijfers die de politiezone Brugge voorlegt. Ter vergelijking: vorig jaar werd er in oktober 28 keer ingebroken, in november 19 keer en in december 22 keer.

Inbraken zijn prioriteit

In totaal gaat het dus over 122 inbraken dit jaar in vergelijking met 69 vorig jaar. Dat komt neer op een stijging van 77 procent. En dat terwijl december nog niet ten einde is en er nog een inbraakgevoelige week aankomt.

De inbrekersbendes hebben dus duidelijk hun weg naar de Brugse deelgemeentes gevonden. Iets wat de politie uiteraard ook al een tijdje was opgevallen. Daar zijn de inbraken momenteel eerste prioriteit. “We doen alles wat we kunnen met de beschikbare mensen en middelen”, zegt woordvoerster Lien Depoorter.

Extra patrouilles

“We houden verhoogde toezichten, er zijn extra patrouilles van de interventieteams en we zetten de ANPR-camera’s in. Ook de recherche zit er bovenop. We hebben voorlopig zelf geen verklaring voor het hoge aantal.”

Enkele weken geleden werd een verdachte opgepakt en aangehouden. Hij zou gelinkt worden aan enkele inbraken, maar die gingen sinds de arrestatie van de man toch gewoon verder.

“Bellen bij verdachte zaken”

De politie verwijst dan ook nog eens naar de preventietips die ze op hun website meegeven. “Het huis een bewoonde indruk geven is belangrijk“, aldus de woordvoerster.

“Daarnaast willen we mensen vragen om ons te bellen bij verdachte gedragingen. Liever tien keer te veel dan één keer te weinig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier