Geen straf voor Meulebekenaar die valse autologo’s op automatten stikte

GF
Redactie KW

Een 54-jarige handelaar uit Meulebeke ontsnapt aan 40.000 euro boete omdat hij valse logo’s van automerken op matten stikte en die verkocht aan retailketen Euro Shop. Hij kreeg van de rechter ook de gunst van de opschorting.

In 2018 vielen inspecteurs van de FOD Economie binnen in de Euro Shop winkels in Middelkerke en Veldegem en namen ze honderden tot duizenden namaakgoederen in beslag. De controles werden gehouden in de rayon van de auto-afdeling. Talloze goederen zoals sleutelhangers, velgdoppen, stickers, enz… van merken zoals Ferrari, Porsche en Fiat werden in beslag genomen. Daarbij zaten ook verschillende automaten met de logo’s op.

Dat leidde de speurders naar het atelier van P.O. in Meulebeke. De man stikt er al sinds 1989 automatten en levert die al jaren aan Euro Shop. “Hij wordt vervolgd voor het in de handel te brengen van vervalste automatten”, sprak de procureur. “In totaal werden 54 automatten en 529 stoffen logo’s van diverse automerken in beslag genomen. P.O. kocht die logo’s aan in Polen, stikte ze op de matten en leverde die matten dan aan Euro Shop.

Zo kon men laten blijken dat het om echte automatten ging van de diverse fabrikanten. Dit is een principiële zaak en we vragen 40.000 euro boete, deels met uitstel.” P.O. wordt vervolgd voor inbreuken op de auteursrechten en het merkenrecht.

“Mijn cliënt handelde te goeder trouw”, sprak de advocaat van P.O. “Hij verkocht die matten met de logo’s om aan te tonen dat ze in die auto’s pasten, maar niet om te laten uitschijnen dat ze ook van dat merk afkomstig waren. Volgens ons is een inbreuk op het beeldenrecht in dit geval geen inbreuk op de auteursrechtenwetgeving. We vragen daarvoor de vrijspraak. Anderzijds was er ook zeker geen kwaad opzet. Hij verkoopt ze nu enkel nog zonder de logo’s op.”

De handelaar kreeg nu de opschorting van straf en moet geen boete betalen. De zaak tegen Euro Shop wordt op 3 april gepleit. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier