Geen straf voor man die Ardooise industrieel voor 250.000 euro afperste

Redactie KW

Een 44-jarige Roeselarenaar, die een rijke Ardooise industrieel voor 250.000 euro probeerde af te persen, heeft in de Brugse strafrechtbank de gunst van de probatie-opschorting gekregen. De man krijgt dus geen straf, maar moet zich wel aan enkele probatievoorwaarden houden. Opvallend: het slachtoffer drong zelf niet aan op een straf.

Op 10 augustus 2017 ontving een gefortuneerde industrieel uit Ardooie een anonieme dreigbrief. “Stop 250.000 euro in een plastieken zak en leg die op 15 augustus om 19.30 uur in de grasberm langs de spoorweg in Ardooie. Als je de politie verwittigt zal ik uw familie een bezoekje brengen”, stond in uitgeknipte, zwarte letters op geel papier te lezen.

De exacte bewoordingen zullen enigszins anders zijn geweest want volgens de procureur had de dader de brief opzettelijk in gebrekkig Nederlands opgesteld om de speurders op een dwaalspoor te zetten. Hoewel de schrik er bij het slachtoffer goed in zat verwittigde hij toch de politie en samen spanden ze een valstrik. Het slachtoffer ging op het afgesproken tijdstip een plastieken zak aan de spoorweg leggen en toen een man op een fiets die kwam oppikken kwam de politie te voorschijn en sloeg hem in de boeien.

Het bleek om N.B. te gaan, een 44-jarige Roeselarenaar die bij een onderaannemer van het bedrijf van het slachtoffer werkte. Het slachtoffer was tevens sponsor van zijn voetbalploeg. N.B. ontkende aanvankelijk de briefschrijver te zijn, maar toen bij hem thuis de labelmachine werd aangetroffen waarmee de letters op de dreigbrief werden aangemaakt, ging hij door de knieën. “Ik deed het om mijn broer te helpen”, zuchtte hij. “Hij kampt met zware financiële problemen en die deden hem in de psychiatrie belanden. Ik heb zeer veel spijt.” Het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij in de zaak maar drong niet aan op een straf. Sterker nog: hij schonk de dader vergiffenis en schudde hem bij het buitengaan de hand. “Ik ken hem en begrijp waarom hij de feiten pleegde”, aldus het slachtoffer.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier