Geen straf voor landbouwer na klap aan Fluvius-werknemer, wel schadevergoeding

Een landbouwer uit de Hemmestraat in Ramskapelle heeft de gunst van de opschorting gekregen voor een klap aan een werknemer van Fluvius. Twee jaar geleden ging de landbouwer verhaal halen toen de werknemer de elektriciteit in de straat had afgesloten en de ventilatie van de varkensstallen stil viel. De landbouwer krijgt dus geen straf, maar moet de werknemer wel 150 euro schadevergoeding betalen en 125 aan Fluvius.


De feiten dateren van februari 2017. Landbouwer W.V. was furieus toen er opnieuw geen elektriciteit was en de ventilatie van zijn varkensstallen stil viel. De landbouwer had enkele maanden eerder hetzelfde scenario meegemaakt en liep ernstige extra bedrijfskosten op door de stroomuitval.

Hij ging samen met zijn zoon verhaal halen bij het team van het voormalige Eandis. De discussie laaide op. Toen een werknemer zijn meerderen wilde verwittigen, ontstond een tumult en duwde de landbouwer de smartphone uit de handen van de werknemer. Het toestel kwam ongelukkig tegen het hoofd van de werknemer terecht. Volgens de verklaring van de werknemer van Fluvius kreeg hij eerder een slag in het gezicht. De opgebelde politie kon echter geen zichtbare verwondingen en letsels vaststellen.

Het parket seponeerde de zaak, maar via een klacht van Fluvius bij de onderzoeksrechter kwam het voorval alsnog voor de rechtbank. De tenlastelegging was opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Fluvius kwam namelijk aandraven met een doktersattest van vier dagen arbeidsongeschiktheid en eiste 500 euro schadevergoeding voor de werknemer en 250 euro morele schadevergoeding voor het nutsbedrijf. Fluvius wilde een signaal stellen om hun werknemers te beschermen van geweld. Het openbaar ministerie volgde Fluvius echter niet en vorderde de vrijspraak of opschorting, omdat er volgens de politionele vaststellingen geen zichtbare verwondingen waren. Ook de advocaat van landbouwer vroeg de vrijspraak.

In het vonnis achtte de Veurnse strafrechter de klap aan de werknemer wel bewezen, omdat de landbouwer met opzet de gsm had weggeslagen en dat bovendien had toegegeven in zijn verklaringen. Toch besloot de rechter hem de gunst van de opschorting te geven omdat de feiten niet zwaarwichtig genoeg zijn voor een bestraffing. Symbolisch haalt Fluvius wel een slag thuis. De rechter vonniste namelijk ook dat landbouwer W.V. 150 euro schadevergoeding moet betalen aan de werknemer en 125 aan Fluvius.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.