Geen straf voor jongeren die ravage aanrichten in kasteel van Houthulst

© iStock
Redactie KW

Vier jongeren kregen van de rechter in Ieper geen straf voor het binnendringen van het kasteel van Houthulst geen straffen op. Twee van hen kregen wel opschorting voor vandalisme. Het kasteel bleek herschapen in een slagveld, waarbij zelfs een bijl werd bovengehaald. De rechter sprak een 5de beklaagde vrij voor het meenemen van messen uit het slot.

Voor de rechter in Ieper moesten zich vijf mannen verantwoorden voor zware feiten van vandalisme in het kasteel van Houthulst. Voor kasteelheer Alexader White was het even schrikken toen hij op 4 juni vorig jaar een kijkje ging nemen in zijn kasteel in De Grootelaan in Houthulst. De man was op doorreis naar Engeland, waar hij woont, maar hield even halt in West-Vlaanderen. In het kasteel trof hij twee jongeren die op hun gemak een sigaretje aan het roken waren tussen de vele vernielingen die waren aangebracht. Schilderijnen en porselein werden stukgegooid en daarbij werd zelfs de hakbijl bovengehaald. De daders vernielden een gitaar en smeten porselein aan diggelen.

Na onderzoek bleek dat het niet de eerste keer was dat boefjes het pand hadden betreden. Aanvankelijk kwam er een bende uit Kortemark over de vloer, maar hun plaats werd ingenomen door een groep jongeren uit Houthulst. Daarbij enkele minderjarigen, maar ook een viertal volwassenen. Die laatste verschenen voor de rechter in Ieper.

Drankfeestje

Vier van hen brachten vernielingen aan na een drankfeestje. Nadat ze allen wat alcohol binnen hadden, vonden ze het goed idee om eens een bezoek te brengen aan het kasteel. Via een plank over een beek raakten ze het domein binnen. Het groepje haalde baldadigheden uit en een van hen hakte met een bijl in de muur. Dat feit werd op video vastgelegd, zodat ontkennen niet aan de orde was.

Aanvankelijk stonden de vier terecht voor woonschennis, maar de rechter vond dat die kwalificatie niet klopte en zette die om naar ‘binnendringen in een onbewoond pand’. De rechter zegt dat het kasteel niet bewoond is, omdat er niemand effectief verblijft. ‘Binnendringen in een onbewoond pand’ is echter een klachtmisdrijf, wat wil zeggen dat iemand een klacht moet hebben ingediend voor de feiten voor een rechtbank komen. In dit geval was er enkel melding gemaakt en geen klacht neergelegd. Met ander woorden, de rechter is onbevoegd hierover te oordelen en de vier jongeren ontsprongen de dans. Een van hen kreeg opschorting van straf voor het aanbrengen van schade, terwijl een van zijn kompanen eveneens opschorting van straf kregen voor vandalisme en diefstal. Een vijfde beklaagde, een wat oudere man dan de andere vier, werd vrijgesproken voor het stelen van messen in het kasteel.

Kasteel de Groote

Het kasteel van Houthulst, ook het kasteel De Groote genoemd, werd in 1848 opgetrokken. In 1914 viel het in Duitse handen en die gebruiken het als uitkijkpost en als verzorgingscentrum voor gewonden. De geallieerden veroveren bij het eindoffensief in 1918 het ‘Bos van Houthulst’, waarin zich het kasteel bevindt. Het pand komt zwaar beschadigd uit de oorlog en in de jaren 20 wordt het heropgebouwd. Zijn naam ‘kasteel De Groote’ kreeg het te danken aan de voormalige burgemeester van Houthulst Eugène De Groote die het zelf nog bewoonde. Nu is het dus in handen van een Engelse familie.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier