Geen straf of proces voor voormalig OCMW-medewerker na gesjoemel

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 31-jarige voormalig maatschappelijk assistent van het Izegemse OCMW die op staande voet ontslagen werd nadat hij jarenlang geld in eigen zakken stak, krijgt daarvoor geen straf. Er zal ook geen openbaar proces komen. Aan het OCMW moet de man wel zo’n 31.000 euro terugbetalen.

In de zomer van 2019 stapte een voormalig OCMW-cliënt naar de stad met een klacht over niet-correct uitbetaalde bedragen. Er volgde een intern onderzoek en daaruit bleek dat die klacht gegrond was. Een doorlichting door Audit Vlaanderen volgde en die bracht aan het licht dat een 31-jarige maatschappelijk assistent al zo’n twee jaar geld in eigen zakken stak . Hij liet de OCMW-cliënten, aan wie het geld toekwam, een blad ondertekenen voor ontvangst. Het geld stortte hij echter op eigen rekeningen, voor in totaal zo’n 31.000 euro. Dat bedrag moet hij nu aan het OCMW terugbetalen. Een deel, zo’n 5.000 euro, is al teruggegeven.

Geen straf

Er volgde ook een gerechtelijk onderzoek naar het gesjoemel en die toonde ook de strafrechtelijke schuld van de man uit Wielsbeke aan. Maar tot een openbaar proces voor de rechtbank komt het niet. De raadkamer besliste achter gesloten deuren dat het niet tot een proces moet komen. De man komt er zonder straf vanaf, op voorwaarde dat hij de komende jaren niet opnieuw in de fout gaat. “ Omdat hij aan het afbetalen is, een vaste job heeft, zich laat begeleiden en op die manier zijn blanco strafregister kan behouden ”, legt zijn advocaat Bart Debels uit. “Hij doet zijn best om alles zo snel mogelijk terug te betalen.”

Nadat de audit het gesjoemel aan het licht had gebracht, riep het Izegemse schepencollege de man op het matje. Geconfronteerd met de bewijzen ondertekende hij een schriftelijke bekentenis. In september 2019 werd hij op staande voet ontslagen. Burgemeester Bert Maertens (N-VA) reageerde toen erg ontgoocheld. “Geld achteroverdrukken, is sowieso bijzonder laakbaar. Dat sociaal zwakkeren het slachtoffer zijn, maakt het alleen maar erger . Het is goed dat die klacht werd ingediend, want zulke praktijken moeten onmiddellijk gestopt worden.”

“Manifeste fraude”

Dat het niet tot een openbaar proces komt, doet bij de Izegemse burgervader toch enigszins de wenkbrauwen fronsen. “Het ging toch om manifeste fraude als beëdigd ambtenaar”, klinkt het. “Maar het gerecht zal wel de nodige redenen gehad hebben om tot die beslissing te komen. Misschien vond het gerecht het beter dat hij de schulden aan de zwakkeren in de samenleving zou terugbetalen in plaats van een boete te betalen of een gevangenisstraf te krijgen die hij toch niet zou moeten uitzitten.”

Het OCMW spoorde de voorbije jaren zoveel mogelijk slachtoffers op en zorgde er voor dat ze de misgelopen centen toch kregen. Een deel van de gestolen centen waren niet bestemd voor OCMW-cliënten maar was gewoon eigendom van het OCMW. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.