De feiten speelden zich op 24 juli af op de afdeling Hoge Veiligheid van de gevangenis van Brugge. Plots ging een gedetineerde enkele cipiers te lijf. Bij de slagen liepen drie cipiers ernstige verwondingen op. De man van Tsjetsjeense origine stond al langer bekend om zijn agressief gedrag binnen de gevangenismuren.

Na overleg werd door het gevangenispersoneel besloten om over te schakelen op een minimaal regime. Dat betekent onder andere dat de gevangenen geen bezoek kunnen ontvangen. Donderdagochtend werd na een tweede overleg zelfs besloten dat op de Hoge Veiligheid enkel de maaltijden zullen bedeeld worden. Die maatregel blijft voorlopig van kracht.

De agressieve gedetineerde werd na het incident van woensdag gearresteerd door de politie. De onderzoeksrechter heeft hem bijkomend aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Voor die feiten hangt hem dus een nieuwe gevangenisstraf boven het hoofd. Na het incident van vorige week werd M. overgeplaatst naar de gevangenis van Beveren.

Izyaur M. zit momenteel onder andere 15 jaar gevangenisstraf uit voor een gewelddadige overval met ongewild dodelijke afloop in april 2016 in Merksem. Samen met zijn kompanen knevelde hij toen een 62-jarige binnenschipper. Het slachtoffer overleed tijdens de feiten door een hartfalen.

(BELGA)