Gammel bootje met zes Albanezen vaart Oostendse haven binnen: mensensmokkelaar krijgt zes jaar cel

Redactie KW

Een 34-jarige Italiaan heeft in de Brugse rechtbank zes jaar effectieve celstraf gekregen voor mensensmokkel. Zijn kompaan kreeg 50 maanden cel, waarvan een jaar met uitstel. Ze kregen ook allebei een geldboete van 48.000 euro.

Op 27 oktober vorig jaar voeren Guido I. (34) en Pietro S. (48) met een gammel bootje de Royal Yachtclub Oostende binnen. Omdat het vaartuig technische problemen had werd het doorgestuurd naar het Mercatordok. De politie kwam ter plaatse en haalde zes Albanezen uit het bootje. Hierop werden de twee Italianen aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Volgens procureur Frank Demeester was het bootje ongeschikt om het Kanaal over te varen. “Er waren ook geen zwemvesten aan boord en een van de verdachten gaf zélf aan dat hij bang was”, verduidelijkte hij. “Een van de Albanezen verklaarde dat hij niet kon zwemmen. Mocht het bootje zijn gekapseisd was er dus minstens één dode gevallen.”

Pietro S., de eigenaar van het bootje, beweerde bij hoog en bij laag dat het om een “pleziertochtje” ging. Zijn advocaat stelde dat het onmogelijk was om met het bootje de Britse kust te bereiken. “Er zat maar voor 22 kilometer benzine in de tank”, pleitte meester Carlo Tiribelli.

Geen geloof

Ook Guido I. drong aan op de vrijspraak. “We wilden van Blankenberge naar Nieuwpoort varen”, vertelde hij. “Een kennis vroeg of die Albanezen mee mochten varen. Onderweg stelden die plots voor om hen naar Groot-Brittannië te brengen. Toen zijn we meteen naar Oostende gevaren om de politie te verwittigen.”

De rechter hechtte evenwel geen geloof aan de uitleg van het duo. Hij beval de onmiddellijke aanhouding van Guido I.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.