Gaat sjoemelende vrederechter uit Oostende vrijuit?

Redactie KW

Het proces tegen de Guido De Palmenaer, de voormalige vrederechter van Oostende die terecht staat voor grootschalig gesjoemel, is in een juridische impasse beland.

Het Gentse hof van beroep sprak de onontvankelijkheid van de strafvervolging uit. In mensentaal betekent dit dat het hof zich niet kan buigen over de zaak omdat het onderzoek niet correct afgesloten werd. Hoe het nu verder moet en of De Palmenaer ooit voor een rechter zal moeten verschijnen, is onduidelijk.

De hele discussie draait rond de zogenaamde filterprocedure die aan het einde van het onderzoek tegen De Palmenaer had moeten plaatsvinden. Zo’n filterprocedure dient om na te gaan of alles wel correct verlopen is.

Filterprocedure absoluut noodzakelijk

Voor hogere magistraten die vervolgd worden, zoals een rechter in een strafrechtbank, wordt die filterprocedure gedaan door het Hof van Cassatie. Voor lagere magistraten, zoals in dit geval een vrederechter, heeft de wetgever echter geen wettelijk orgaan bepaald dat die filterprocedure moet uitvoeren. Voorlopig weet dus niemand wie bevoegd is om die filterprocedure te doen.

Het Grondwettelijk Hof stelde in een recent arrest echter dat de filterprocedure absoluut noodzakelijk is om de vervolging van een magistraat wettelijk correct te doen. Alleen blijft de vraag welk rechtscollege hiervoor bevoegd is.

Voorlopig weet niemand wie bevoegd is om de filterprocedure te doen

De advocaten van zowel Guido De Palmenaer als zijn twee medebeklaagden pleitten eerder al dat door de juridische impasse de hele strafzaak moet vervallen, maar zover wou het hof van beroep vandaag niet gaan. Het hof sprak enkel de onontvankelijkheid van de strafvervolging uit. “Wat nu het verdere gevolg moet zijn, daar doen wij geen uitspraak over”, klonk het.

Wellicht zal het openbaar ministerie nu via de kamer van inbeschuldigingstelling proberen om de strafvervolging alsnog volgens de regels van de kunst te doen. Mogelijk zal het dan ook de kamer van inbeschuldigingstelling zijn die de filterprocedure zal uitvoeren.

Opnieuw verzet van advocaten?

De kans bestaat echter dat de advocaten van de beklaagden zich daartegen zullen verzetten. Een andere mogelijkheid is dat het parlement nu in sneltempo een wetswijziging doorvoert waarin bepaald wordt welk rechtscollege bevoegd is voor de filterprocedure bij lagere magistraten. Gelet op de nakende verkiezingen lijkt die piste echter onwaarschijnlijk.

(LK/OSM)

Lees hier het hele dossier: Maffiapraktijken in Oostende? Vrederechter staat terecht voor “crapuleus” gesjoemel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier