Zes maanden cel voor transmigranten die Zeebrugse haven op kerstavond in rep en roer zetten

Redactie KW

Twee Algerijnen hebben in de Brugse rechtbank elk zes maanden celstraf gekregen voor het binnendringen van de Zeebrugse haven.

Op 24 december vorig jaar ontving de politie ’s avonds een anonieme melding dat twee transmigranten al twee dagen vast zaten in een container op een schip in de haven van Zeebrugge. De hulpdiensten zetten meteen alle middelen in om het duo te vinden. De hele nacht en ook op Kerstmis werd verder gezocht, maar zonder resultaat.

Meer dan 24 uur na de oproep ontving de politie uiteindelijk de melding dat de twee werden aangetroffen aan boord van een containerschip in de Franse havenstad Le Havre. Mohamed H. (25) en Mourad F. (29) verklaarden hoe ze zich in Zeebrugge hadden verstopt in een container met glas. Die container werd uiteindelijk op het schip geladen en onder heel wat andere containers gezet.

Het duo werd met het schip terug naar Zeebrugge gebracht en bij aankomst meteen in de boeien geslagen. “Ik hoop dat zij beseffen hoeveel miserie zij de hulpdiensten hebben bezorgd”, stelde procureur Mike Vanneste. “Zij hebben echt wel iets beter te doen dan zoeken naar typen die zich in containers verstoppen.”

De verdediging drong aan op een straf met uitstel. “Zij waren zoals zoveel lotgenoten op zoek naar een beter leven in Engeland”, klonk het. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier