Zes maanden cel voor ‘muilezel’ na phishing van 20.000 euro bij bejaarde man

De winst van het meisje werd verbeurd verklaard.©ERIC LALMAND BELGA
De winst van het meisje werd verbeurd verklaard.©ERIC LALMAND BELGA
Redactie KW

Een 21-jarig meisje uit Roeselare is door de rechtbank in Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van zes maanden.

Ze liet zich door oplichters gebruiken om een bejaarde man maar liefst 20.000 euro afhandig te maken. Ze kreeg er 7.500 euro voor en stond als enige terecht voor het informaticabedrog, het zogenaamde ‘phishing’.

Op 26 april 2020 kreeg de man een telefoontje, zogezegd van de Argentabank. In een mum van tijd bleek hij 20.000 euro lichter. Onderzoek leidde naar C.K. (21) uit Roeselare. Ze gaf toe dat ze via Snapchat was benaderd met de vraag of haar ING-rekening gebruikt mocht worden. Ze stemde in, gaf haar rekeningnummer en code. Uiteindelijk kreeg ze zelf 7.500 euro. Het meisje daagde niet op voor haar proces maar gaf tijdens haar verhoor bij de politie toe dat ze het deed omdat ze op dat moment geen geld had.

“Mijn vader viel door de oplichting in een zwart gat en voelde zich enorm schuldig”, klonk het bij de dochter van het slachtoffer. “Door stress en zorgen viel hij 10 kilogram af. Begin januari kreeg hij dan het coronavirus, op het einde van de maand is hij gestorven. De laatste zes maanden van zijn leven waren afschuwelijk. Dit is echt crimineel, tijdens de lockdown bejaarde mensen zo misleiden.”

Wie er echt achter de oplichtingen schuil ging, kon het onderzoek niet achterhalen. De rechter verklaarde de opbrengst van 7.500 euro verbeurd. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier