Zaakvoerders failliete kampeerwinkel in Ingelmunster voor rechter op verdenking van gesjoemel

© iStock
© iStock
Redactie KW

Er hangt de twee zaakvoerders van een failliete kampeerwinkel uit Ingelmunster een fikse celstraf, boete en beroepsverbod boven het hoofd. Ze worden verdacht van gesjoemel met firmagelden en bij het faillissement. Gedupeerde klanten vroegen schadevergoedingen van in totaal zo’n 50.000 euro.

Eind 2018 ging de firma van José (74) en zoon David C. (44) uit Izegem failliet. Vader José startte de zaak langs de Bruggestraat in Ingelmunster in de jaren tachtig, zoon David nam de activiteiten over, maar raakte in financiële problemen. Klanten die hun caravan hadden aangebracht om op commissie te verkopen, zagen hun geld niet, niettegenstaande hun caravans wel al verkocht waren. “Ik ben zeker 20 keer langsgegaan”, vertelde een slachtoffer op de rechtbank in Kortrijk. “Ik kreeg veel beloftes. Uiteindelijk kwam ik er zelf achter dat mijn caravan al verkocht was. Ik zag de factuur van de kopers, toch bleven ze beweren dat ze niet verkocht was.”

Tijd rekken

Niet alleen gedupeerden legden uiteindelijk klacht neer, ook de curator deed dat. Betalingen voor de vennootschap kwamen op privérekeningen terecht, klanten waren hun caravan en hun geld kwijt,… De openbare aanklager eiste een celstraf van 18 maanden en een boete van 4.000 euro voor zoon David en een celstraf van 8 maanden en een boete van 1.600 euro voor vader José. En een beroepsverbod van 10 jaar. “Ik probeerde inderdaad tijd te rekken omdat ik in de financiële problemen terecht was gekomen”, klonk het bij David. “Maar het was nooit op voorhand de bedoeling om klanten op te lichten. Integendeel, ik probeerde de zaak te redden. Door de grote online concurrentie raakte veel kampeermateriaal niet verkocht. Zoveel mogelijk klanten zijn uitbetaald, zelfs een maand voor het faillissement nog.”

“Dit is heel spijtig voor zijn levenswerk, maar ook voor de klanten”, aldus de verdediging van vader José. “Jarenlang is hij 7 dagen op 7 in de weer geweest voor zijn klanten. Om nu voor de rechter te moeten verschijnen, is heel hard.” De rechter velt op 10 februari een vonnis. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.