Vrouw uit Torhout die schoonmoeder 126.000 euro lichter maakte riskeert twee jaar cel

Redactie KW

Een 52-jarige vrouw uit Torhout riskeert in de Brugse rechtbank twee jaar gevangenisstraf omdat ze haar schoonmoeder liefst 126.000 euro lichter zou hebben gemaakt. De vrouw ontkent dit met klem. “Ze kreeg toestemming om het geld van haar rekening te halen”, pleitte haar advocate.

Omdat haar toen 71-jarige schoonmoeder moeite had met het regelen van haar bankzaken bood R.F. (52) begin 2016 haar hulp aan. Ze vergezelde de vrouw uit Zedelgem niet enkel naar de bank maar ging ook mee boodschappen doen. Volgens het Brugse parket won ze zo het vertrouwen van het slachtoffer en versluisde ze op een half jaar tijd liefst 126.000 euro naar haar eigen rekening.

De rest van de familie kreeg argwaan toen R.F. en haar partner, die nochtans met zware schulden kampten, zich plotseling een splinternieuwe auto, drie nieuwe bedden, laptops, een sofa en smartphones konden veroorloven. “Bovendien betaalden ze zes maanden huur vooraf en konden ze zelfs de deurwaarders betalen”, stelde Jurgen Dehaemers, de advocaat van het slachtoffer en drie van haar kinderen. “Toen mijn cliënten hun schoonzus hiermee confronteerden, beweerde ze dat ze de Lotto gewonnen had. Omdat ze daar geen bewijs van kon voorleggen stapten mijn cliënten naar de politie.”

Een bankonderzoek wees uit dat R.F. inderdaad grote sommen geld van de rekening van haar schoonmoeder naar haar eigen rekening had overgeschreven. “Ze maakte misbruik van de situatie om de rekening van haar schoonmoeder leeg te plunderen”, stelde de procureur. “Ze deed talrijke overschrijvingen via internetbankieren maar haalde ook geldsommen af met de bankkaart.”

De procureur vroeg twee jaar cel, deels met uitstel. R.F. ontkent de feiten met klem en vraagt de vrijspraak. “Mijn cliënte leeft van een invaliditeitsuitkering en zat inderdaad in een moeilijke financiële situatie”, stelde advocate Hilde Vanhee. “Toen haar schoonmoeder dit vernam bood ze haar hulp aan. Alle overschrijvingen gebeurden dan ook met haar medeweten en toestemming.”

Het slachtoffer verklaarde evenwel dat ze nooit toestemming gaf voor de bankverrichtingen. Omdat de partner van R.F. naar eigen zeggen niets afwist van het gesjoemel werd hij niet mee gedagvaard. Zijn relatie met R.F. zou op het moment van de feiten ook op een laag pitje hebben gestaan. De uitspraak volgt op 21 januari.

(AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.