Uitbater (63) van kledingzaak haalde voor faillissement nog 200.000 euro uit zaak en zette dat om in goudstaven: 6 maanden cel gevorderd

Redactie KW

De voormalige uitbater (63) van de failliete kledingzaak Janos in Nieuwpoort-Bad moest dinsdag voor de Veurnse strafrechter verschijnen wegens verduistering en misbruik van vennootschapsgoederen. Het was de curator die de politie verwittigde ten tijde van het faillissement, september 2020, wegens onregelmatigheden.

Volgens het Openbaar Ministerie werd 200.000 euro van de bedrijfsrekening gehaald kort voor het faillissement en is dat geld omgezet in staven goud. “De man bekent maar zegt dat hij ter goeder trouw handelde. Bij een huiszoeking zijn goudstaven in beslag genomen alsook 32.700 euro. Intussen zijn alle ontvreemde gelden teruggegeven aan de curator. Ik vorder 6 maanden cel en 800 euro boete, beide met uitstel”, aldus de procureur tijdens het proces.

Advocaat Jan Leysen stelde dat zijn cliënt failliet ging door corona, omdat de vele toeristen in Nieuwpoort-Bad weg bleven en hij zijn inkomsten enorm zag dalen. “Hij was eerder veranderd van eenmanszaak naar een besloten vennootschap. Dan probeerde hij het faillissement af te wenden door 200.000 euro privégeld in zijn zaak te pompen. Toen het failliet echter onomkeerbaar was, stortte hij die 200.000 euro terug naar de eigen rekeningen”, pleitte de raadsman.

“Hij ging er immers van uit dat dat legaal was. Bij een eenmanszaak is er namelijk geen verschil in aansprakelijkheid, bij een besloten vennootschap wel. Hij is dus in de fout gegaan, maar had niet de intentie om te sjoemelen. Tijdens het onderzoek verleende hij zijn volledige medewerking. Mijn cliënt is al sinds 1987 handelaar in merkkledij en zat sinds 2008 in Nieuwpoort. Al die tijd reed hij een vlekkeloos parcours”, aldus Leysen. Vonnis 21 december. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.