https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Twaalf jaar cel voor mensensmokkel met rubberbootjes

Bron: Belga

Vijf Iraanse mannen zijn in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan mensensmokkel met rubberbootjes. De drie kopstukken kregen twaalf jaar cel en een geldboete van 340.000 euro.

“Stuur ze maar zonder zwemvest het water op”: de telefoontaps in het onderzoek naar de bende bewijst volgens procureur Manuel Manderick dat ze totaal geen respect had voor mensenlevens. Het gerecht kreeg de mannen in het vizier nadat de politie op 2 mei vorig jaar in Koksijde een in Duitsland gestolen Hyundai onderschepte. In de wagen staken een buitenboordmotor, jerrycans met benzine, een rubberbootje en zwemvesten.

De twee Iraanse inzittenden bleken deel uit te maken van een mensensmokkelorganisatie die vluchtelingen in Noord-Frankrijk de Noordzee opstuurde richting het Verenigd Koninkrijk in bootjes die in Duitsland werden aangeschaft. De twee kregen in september vorig jaar acht en negen jaar cel en legden tijdens het onderzoek belastende verklaringen af ten aanzien van vijf andere Iraniërs.

Shahin M. (37), Abdollah D. en Moshtaba S. kregen als organisator twaalf jaar cel en een geldboete van 340.000 euro. De procureur benadrukte dat Shahin M. mensensmokkel systematisch “the game” noemde. “Hij zag het allemaal als een spelletje”, stelde Manderick.

Om de ernst van de problematiek te schetsen verwees de procureur naar een actie van de politiezone Westkust en de Franse politie in de nacht van 18 op 19 mei in de Noord-Franse duinen. “Er waren toen op acht uur tijd liefst tien tussenkomsten waarbij een oversteek verijdeld werd”, stelde hij. “En op 19 mei werden 49 vluchtelingen uit een bootje gered voor de Nieuwpoortse kust.”

De leverancier van de bootjes, Ahmad A. (36), kreeg acht jaar cel. Een vijfde beklaagde, Reza B. (32), kreeg zes jaar cel voor hand- en spandiensten vanuit Duitsland. Die laatste gaf toe dat hij bootjes aankocht, maar naar eigen zeggen dacht hij dat die bestemd waren voor een duikschool in Calais. Rechter Bert Salembier hechtte daar evenwel geen enkel geloof aan. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.