Torhouts koppel krijgt 120 uur werkstraf voor gesjoemel met poetsfirma’s

Redactie KW

Een Roemeens koppel uit Torhout is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan sociale dumping met hun poetsbedrijven. Ze kregen elk 120 uur werkstraf.

Op 5 mei 2017 viel de sociale inspectie binnen in een complex met vakantieappartementen in Knokke-Heist. Enkele Roemenen waren er aan de slag voor de twee poetsfirma’s van G.V. (34) en A.V. (28), een Roemeens koppel uit Torhout.

“Onderzoek bracht een systeem van schijnzelfstandigheid aan het licht”, zei arbeidsauditeur Jeroen Lorré. “De beklaagden schreven zestien landgenoten in als werkende vennoten van hun ondernemingen, maar in werkelijkheid voerden zij enkel poetsactiviteiten uit in hotels en vakantieappartementen.”

Via de constructie konden G.V. en A.V. sociale bijdragen ontwijken. Lorré vroeg voor G.V. en A.V. een jaar celstraf met uitstel en een geldboete van 76.800 euro, deels met uitstel. De twee gaven het merendeel van de betichtingen toe maar stelden dat de constructie tot stand kwam in samenwerking met een boekhouder. “Ze hebben nooit de intentie gehad om de Belgische Staat op te lichten”, pleitte hun advocaat. “Ze werken vandaag ook niet meer op dezelfde manier.”

Het duo werd ook schuldig bevonden aan belemmering van het toezicht. Die betichting werd als enige betwist. “Ze hebben het onderzoek niet willen saboteren. Er liep administratief iets mis”, klonk het tijdens de pleidooien. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier