Torhouts koppel riskeert jaar cel met uitstel voor gesjoemel met poetsfirma’s

Redactie KW

Een Roemeens koppel uit Torhout riskeert in de Brugse rechtbank een jaar celstraf met uitstel voor sociale dumping ten aanzien van werknemers van hun twee poetsfirma’s.

Op 5 mei 2017 viel de sociale inspectie binnen in een complex met vakantieappartementen in Knokke. Enkele Roemenen waren er aan de slag voor de twee poetsfirma’s van G.V. (34) en A.V. (28), een Roemeens koppel uit Torhout. “Onderzoek bracht een georganiseerd systeem van schijnzelfstandigheid aan het licht”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré. “De beklaagden schreven zestien landgenoten in als werkende vennoten van hun ondernemingen, maar in de praktijk voerden zij enkel poetsactiviteiten uit in hotels en vakantieappartementen.”

Via de constructie konden G.V. en A.V. sociale bijdragen ontwijken. “Hun vennootschappen realiseerden in 2018 een gezamenlijke omzet van 500.000 euro. Sociale dumping loont duidelijk”, sneerde Lorré. Hij vroeg voor G.V. en A.V. een jaar celstraf met uitstel en een geldboete van 76.800 euro, deels met uitstel. Volgens Lorré werkten de twee ook het onderzoek tegen, maar dat werd door de verdediging betwist. “Er liep administratief iets mis”, pleitte hun advocaat. “Mijn cliënten hebben nooit de intentie gehad om de Belgische staat op te lichten. Nu werken ze niet langer op die manier. Hopelijk kan een opschorting volstaan”.

De zaak wordt op 15 september verdergezet. Intussen zal worden nagegaan of de beklaagden in aanmerking komen voor een werkstraf. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.