Tennisclubs voor rechter wegens fraude: betrokkenen ontkennen met klem

“Het enige gevolg van de procedure is dat het tennis nu dood is in Middelkerke”, reageerde een van de advocaten. © Pixabay
Redactie KW

De tennisclubs van Westende en Middelkerke staan samen met hun voormalige eigenaar in de Brugse rechtbank terecht voor schriftvervalsing en subsidiefraude bij de organisatie van internationale tennistoernooien. De betrokkenen ontkennen de aantijgingen met klem.

De vermeende wantoestanden kwamen aan het licht toen een hoofdscheidsrechter die destijds aankaartte bij toenmalig oppositieraadslid Jean-Marie Dedecker (LDD). Die legde een klacht neer bij de onderzoeksrechter waarna een gerechtelijk onderzoek volgde.

Dat legde volgens procureur Peter Vercauteren daadwerkelijk subsidiefraude en schriftvervalsing bloot bij de organisatie van drie tennistoernooien tussen 2014 en 2016. “We hebben ons bij het onderzoek niets aangetrokken van partijpolitiek”, benadrukte hij.

Facturen

Voor de toernooien kende de gemeente Middelkerke subsidies toe en om die te verantwoorden moesten de clubs de nodige facturen voorleggen. Volgens het parket zouden in 2016 vier facturen vervalst zijn om de kosten kunstmatig op te drijven en zo meer subsidies te krijgen.

Dat jaar moest het toernooi trouwens uitwijken naar Gistel door gekibbel over een vermeende bouwovertreding. Ook zou bij een van de toernooien een naam op de lijst met officials zijn geplaatst, terwijl de man in kwestie helemaal geen scheidsrechterdiploma had.

Principiële straf

Ondanks het lange tijdsverloop drong de procureur aan op een principiële straf voor de vzw’s achter de clubs en hun toenmalige eigenaar Danny V. (56). Die vroegen over heel de lijn de vrijspraak.

“Tegenover elke factuur stond een werkelijke prestatie”, pleitte advocate Charlotte Verkeyn. “Er zijn nooit strafbare feiten gepleegd. Toen er uitgeweken moest worden naar Gistel waren er nu eenmaal heel wat extra uitgaven nodig. De gemeente eist hier 6.000 euro terug. Dat is vier procent van het totaal toegekende bedrag. Het zou toch onnozel zijn om hiervoor dergelijke toeren uit te halen.”

Politieke spanningen

Volgens meester Verkeyn had alles te maken met politieke spanningen tussen Danny V., toen nog gemeenteraadslid voor N-VA, en Jean Marie Dedecker, tegenwoordig burgemeester van Middelkerke.

Donatienne Ryckbost, advocate van de vzw’s, ging nog een stapje verder. “Dedecker misbruikt de juridische procedures om politiek te voeren. Met als resultaat dat de tennissport dood is in Middelkerke.” De uitspraak volgt op 23 februari. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier