‘Telefonist’ Albanese mensensmokkelbende die opereerde vanuit Brugge en Veurne krijgt acht jaar cel

Redactie KW

Een 38-jarige Albanees heeft in de Brugse rechtbank acht jaar effectieve celstraf gekregen voor zijn leidende functie binnen een mensensmokkelbende.

Het gerecht kreeg de bende in het vizier in het kader van een ander dossier rond mensensmokkel via het industrieterrein in Veurne in 2016. Volgens het parket kwam ze in aanmerking voor 39 smokkeloperaties richting Verenigd Koninkrijk in een periode van vijf maanden. Goed voor in totaal ruim 150 slachtoffers. Hun uitvalsbasis was het vroegere Formule 1-hotel in Gent, maar de transporten vertrokken op parkings in onder meer Veurne, Adinkerke en Brugge.

In juli 2018 werden vijf Albanezen veroordeeld in het dossier. Astrid R. (38) kreeg als vermeende leider bij verstek acht jaar effectieve celstraf. De man werd in het najaar van 2019 opgepakt in het Verenigd Koninkrijk en uitgeleverd aan ons land.

In een ander mensensmokkeldossier uit 2019 kreeg R. in de Gentse rechtbank intussen ook al acht jaar effectieve celstraf opgelegd. Na verzet in het Brugse dossier vroeg zijn advocaat Thomas Gillis om die straf als voldoende te beschouwen. “Hij werkte als taxichauffeur en later ook als telefonist voor de bende”, pleitte hij. “Hij was helemaal de leider niet en wist niets af van zijn veroordeling in Brugge. Anders zou hij de feiten die voorwerp waren van het Gentse dossier nooit gepleegd hebben.”

Rechter Bert Salembier zag dit anders en bevestigde op vraag van de procureur de eerder opgelegde celstraf van acht jaar. “De feiten in het huidige dossier zijn niet zomaar een verderzetting van die in het Gentse dossier”, oordeelde de rechter. “De beklaagde trok lessen uit het eerdere proces om de kansen op detectie bij de latere feiten te verkleinen. Een aparte bestraffing dringt zich dan ook op.” (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.