https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Rapper wil werkstraf voor uitbuiting van illegaal gezin

Redactie KW

Solomon M. (36) uit Oostende, alias rapper D-Large, vraagt in beroep een werkstraf voor uitbuiting van een illegaal gezin. Hij liet de man in zijn naam werken, en streek 30 procent van het loon op.

Oorspronkelijk komt hij uit Nigeria, maar intussen woont hij al meer dan 15 jaar in België. Nadat zijn vader –die politiek actief was- werd vermoord, vluchtte hij naar Europa om uiteindelijk in Oostende te stranden. Onder de artiestennaam D-Large werkte hij aan een carrière als Afropop-muzikant in zijn thuisland Nigeria. Maar toen hij in december 2018 naar Nigeria wou reizen om daar op te treden als steun van een Nigeriaanse politicus, werd hij op de luchthaven van Schiphol onderschept. In zijn broek zat niet minder dan 42.455 euro aan cash geld.

Later verklaarde hij dat hij dat geld had gekregen van ene ‘mister Didi’ om auto-onderdelen mee te kopen. “Dat was niet gelukt, en hij wou dat geld teruggeven”, aldus zijn advocate. Maar bij huiszoeking in zijn appartement in Oostende vonden de agenten ook 182 gram heroïne, 20 gram cocaïne en vier gsm’s. Het hof oordeelde wel dat de man schuldig was aan dealen en witwas, maar ging wel in op de vraag tot een werkstraf. Solomon D. werd veroordeeld tot 300 uur werkstraf. Indien hij die niet doet, krijgt hij alsnog twee jaar cel. Maar het onderrzoek leidde de speurders ook naar zijn werkgever. Maar daar bleek een andere man aan de slag, maar wel onder de identiteit van M.. De man, die met zijn gezin illegaal in België verblijft, verklaarde dat hij sinds begin 2016 dertig procent van zijn loon afstond aan M., in totaal zo’n 11.000 euro.

M. kreeg voor die uitbuiting in eerste aanleg 18 maanden cel, waarvan 12 maanden effectief en een boete van 32.000 euro, waarvan 8.000 effectief. In beroep vroeg hij opnieuw een werkstraf. “Van misbruik was totaal geen sprake. Hij wou die mensen enkel helpen. Maar hij is tot inkeer gekomen dat zoiets niet kan”, zegt zijn advocate. “Maar hij zit financieel aan de grond en heeft medisch ernstige problemen.” Maar de procureur-generaal was niet mals. “De uitbuiting duurde liefst 34 maanden. Hij wordt al jaren opgevangen in ons land en krijgt een uitkering. Is dat dan zijn dank?” Hij vorderde 18 maanden effectief. Uitspraak op 22 september. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.