Politie Westkust waarschuwt voor valse bankmedewerkers: 100-jarige uit Koksijde speelt 2.400 euro kwijt

Gebouw Politie Westkust © JH
Redactie KW

Politiezone Westkust (De Panne/Koksijde/Nieuwpoort) waarschuwt voor valse zogezegde medewerkers van een bank. Twee hoogbejaarde inwoners kregen eerst telefoon zogezegd van de bank en nadien een medewerker over de vloer. Ze gingen daarbij grof tekeer: bij een 100-jarige man uit Koksijde werd thuis 2.400 euro overgeschreven naar een onbekende rekening.

Vrijdagmiddag tussen 15 en 16 uur kreeg de politie twee meldingen binnen. Telkens ging het om dezelfde werkwijze en om dezelfde daders. Eerst kreeg een 87-jarige vrouw uit De Panne telefoon zogezegd van de bank KBC. De medewerker aan de telefoon meldde dat ze verdachte activiteiten ontdekt hadden op haar rekening. Er was een aankoop verricht van 600 euro en de medewerker meldde dat dit verdacht wordt en Cardstop geactiveerd moest worden. “Daarvoor zou iemand van de bank bij de vrouw langskomen”, meldt de politie. “Inderdaad kwam iets later een Nederlandstalige jongeman aan de deur en vroeg naar haar kaart. Gezien mevrouw dit niet betrouwde gaf ze haar kaart niet en kwam ze dit melden aan het onthaal van het commissariaat.”

100-jarige speelt 2.400 euro kwijt

Helaas kwam niet veel later een tweede melding binnen van gelijkaardige feiten en daarbij werd wél een slachtoffer gemaakt. “Het ging om een 100-jarige man uit de Tennislaan in Koksijde”, meldt de politie. “De man werd opgebeld, zogezegd van de bank, met de melding dat er verdachte transacties gebeurden op zijn rekening. Ook nu stuurde de zogenaamde bankmedewerker iemand langs die de man zou helpen met het activeren van Cardstop. Er kwam opnieuw een jongeman langs, met dezelfde beschrijving als de kerel van het eerste feit, ter plaatse. Hij controleerde met de kaartlezer het saldo van slachtoffer zijn rekening en schreef 2.400 euro over naar een onbekende rekening. De jongeman ging toen weg en nam de bankkaart mee om deze zogezegd te vernietigen. Het gaat in beide gevallen om een jongeman met getaande huidskleur, mogelijks Marokkaans type, opgeschoren krullend kort haar, 1 meter 70 groot en struis gebouwd. De man zou rond de 30 jaar oud zijn. Als u dergelijke telefoons krijgt, verwittigt u best onmiddellijk telefonisch de politie. Er zal steeds direct een ploeg ter plaatse gestuurd worden.” (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier