https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Politie waarschuwt voor valse Itsme-sms, vrouw uit Kortrijk voor bijna 5.000 euro opgelicht

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Politiezone Vlas waarschuwt om voorzichtig te zijn nadat ze melding kregen dat internetcriminelen proberen toe te slaan via een valse Itsme-sms en zo slachtoffers willen oplichten.

Een inwoonster uit Kortrijk kreeg op dinsdagnamiddag 24 augustus een sms van een Belgisch gsm-nummer, zogezegd van Itsme, met de melding dat ze haar veiligheidsgegevens nog moest in orde brengen en vervolledigen.

Geef je pincode niet in

Het slachtoffer klikte vervolgens verder op de link in het bericht en kwam terecht op een fake website van Itsme. Op die website moest ze haar bankinstelling aanklikken uit een lijst met banken. Ze ging daarop in en kwam daarna op een andere webpagina terecht waar ze de pincode ingaf van haar lopende rekening. Daarna was de zogezegde update afgelopen.

Op donderdag 26 augustus stelde het slachtoffer vast dat er verschillende grote bedragen naar de webwinkel Bol.com overgeschreven werden en dit voor een totaal bedrag van 4.923 euro. Die dag kwam de dame aangifte doen bij de politiezone VLAS en liet ze via haar bankinstelling haar kaart blokkeren.

Enkele tips

• Als je een dergelijke sms met een link krijgt, wees altijd op je hoede

• Klik zeker niet op de link in de sms

• Itsme vraagt je nooit via mail of sms om je account te heractiveren en stuurt ook geen berichten rond voor een update

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.