Parket voert onderzoek naar gesjoemel bij SupraBazar, familie Vanhalst heeft vertrouwen in gerecht

Laurens Kindt

Het parket van Kortrijk voert een onderzoek naar grootschalig financieel gesjoemel bij winkelketen SupraBazar. De familie achter de winkels met het bekende geelblauwe logo zou jarenlang belastingen ontweken en geld witgewassen hebben, al ontkent ze dat zelf ten stelligste.

“Oei, oei, oei”. Volgens zijn weduwe Margriet Obin, ondertussen 90 jaar, zouden dat de woorden van haar man zaliger Marcel Vanhalst geweest zijn bij het zien van de eerste recette van zijn ‘stock américain’ in Gullegem. Op 24 oktober 1964 opende die de deuren. Vlashandelaars Marcel en Michel Vanhalst hadden gezien hoe andere legerstocks gouden zaken deden en besloten mee op de kar te springen. Niet met tweedehands legermateriaal, zoals elders, in hun zaak lagen alleen gloednieuwe spullen. Het idee was een schot in de roos.

Toen er later ook meubelen bij kwamen, werd zelfs een restaurant geopend – De Cuisien – dat vandaag nog altijd bestaat. Het businessmodel van Marcel en Michel – alles onder één dak en een hapje eten tussendoor – blijft al jaren ijzersterk overeind. Ondanks de ‘oei, oei, oei’ van Marcel Vanhalst in het prille begin groeide de omzet jaar na jaar. Er kwamen winkels bij in Harelbeke, Tielt, Hulste en Lovendegem in Oost-Vlaanderen. In de vijf vestigingen werken meer dan tweehonderd mensen.

250 miljoen euro

In 2013 overleed stichter Marcel Vanhalst op 87-jarige leeftijd. Voor de begrafenis van Marcel kregen alle werknemers een dag vakantie en bleven de winkels dus dicht. Zijn kinderen Geert en Nadine hadden het roer al in 1984 overgenomen, ondertussen zitten ook de kleinkinderen mee in het bedrijf. Het vermogen van de familie groeide jaar na jaar aan maar met de aangifte van dat vermogen zou er volgens de fiscus en het gerecht één en ander schorten. Dat heeft alles te maken met een internationaal akkoord tussen de belastingdiensten uit 2017, waarbij afgesproken werd om meer informatie met elkaar te delen.

Daaruit bleek dat de familie Vanhalst haar vermogen door de jaren heen in Luxemburg zou geparkeerd hebben en dus in België geen of amper belastingen betaald hebben op dat kapitaal. Belastingontduiking en fraude dus, meende de fiscus. Omdat uit diverse documenten zou blijken dat het om een vermogen van 250 miljoen euro zou gaan, werd er beslist om meteen het gerecht in te schakelen. Als dat cijfer klopt, zou het om het grootste sjoemeldossier in de Belgische geschiedenis gaan.

Belga© BELGA
Belga© BELGA

De onderzoeksrechter besloot vorig jaar over te gaan tot huiszoekingen en ook in Luxemburg vielen de speurders binnen. Daar viseert het gerecht vooral een financieel adviseur van de familie, een uitgeweken Bruggeling. Hij zou de familie bijgestaan hebben in wat hij zelf ‘fiscale optimalisatie’ noemt, maar volgens het gerecht eerder doet denken aan – opnieuw – belastingontduiking en fraude.

Meer zelfs: met de plannen van de financieel adviseur, die zich rijkelijk liet betalen voor zijn diensten, zou de familie zich zelfs schuldig gemaakt hebben aan witwassen. Strafrechtelijk maakt dat een groot verschil, aangezien het misdrijf van witwassen niet kan verjaren. Het misdrijf blijft voortduren tot het geregulariseerd is. Tot je dus de belastingen betaald hebt die je moest betalen. In 2013 had de familie daar de kans toe gehad via de fiscale amnestie – waarbij je eenmalig 35 procent betaalt – maar op aangeven van de financieel adviseur zou men daarvan afgezien hebben.

Bitcoin

In plaats van de fiscale regularisatie zou de financieel adviseur de familie aangeraden hebben om allerlei constructies op te zetten om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Uit het dossier zou blijken dat er plannen waren om op het Afrikaanse eiland Mauritius een bank op te zetten, maar ook dat er geld geïnvesteerd in de Franse filmsector, in vastgoed en zelfs in cryptomunten zoals Bitcoin.

Allemaal manieren om geld wit te wassen, meent het gerecht, dat ervan overtuigd is dat het met deze zaak één van de grootste fraudedossiers ooit te pakken heeft. De familie Vanhalst zelf wast de handen in onschuld. Zij houden vol dat er niets gebeurd is wat niet mag en hebben het volste vertrouwen dat het gerechtelijk onderzoek dat uiteindelijk ook zal aantonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier